latinica  ћирилица
09/07/2018 |  13:22 | Аутор: СРНА

Вучић и Меркел: Компромис кључан за Београд и Приштину

Предсједник Србије Александар Вучић и њемачка канцеларка Ангела Меркел сагласили су се да је разговор Београда и Приштине неопходан, те да је очување мира и постизање компромиса од кључног значаја за обје стране.
Александар Вучић и Ангела Меркел - Фото: РТС
Александар Вучић и Ангела МеркелФото: РТС

У телефонском разговору Вучића и Меркелове било је ријечи и о мигрантској кризи, те о мјерама које Србија предузима како би наставила своју одговорну политику према том питању, саопштено је из Прес-службе предсједника Србије.

Вучић је пренио Меркеловој да сматра да су Регионална економска зона и изградња аутопута Ниш-Приштина од великог значаја за западни Балкан и замолио је да својим ауторитетом убрза реализацију тих пројеката.

Он је посебно издвојио Регионалну економску зону као пројекат од кључног значаја за будућност Србије и региона јер би се тако привукло више инвестиција и убрзао проток људи, робе и капитала.

Саговорницу су о регионалној сарадњи разговарали уочи самита берлинског процеса у Лондону како би сагледали могуће резултате скупа и њихову примјену на западном Балкану ради унапређења сарадње у региону.

Вучић је захвалио Меркеловој што је својом иницијативом за покретање берлинског процеса значајно допринијела миру и стабилности западног Балкана.