latinica  ћирилица
09/07/2018 |  14:32 | Аутор: РТРС

Бањалука: 27 улица добија називе

"Безимене" улице у више бањалучких приградских насеља, њих укупно 27, до краја године коначно ће добити називе, изјавио је начелник Одјељења за комуналне послове Петар Билчар, након што је ступила на снагу нове градска одлука о одређивању назива улица.
Градска управа Бањалука - Фото: РТРС
Градска управа БањалукаФото: РТРС

Према његовим ријечима, планирано је да до краја године, 27 улица у Карановцу, Барловцима, Дебељацима и Ади добије називе пошто су се до сада водиле као "бб".

Истовремено, Билчар наглашава да је од данас на снази нова Одлука о одређивању назива улица, тргова и дијелова насељених мјеста и обиљежавање зграда бројевима, које је Скупштина града усвојила 26. јуна ове године.

Нова одлука, између осталог, доноси и неке новине, при чему вриједи издвојити да је овим створен формални услов да се убудуће уз назив улице поставља и додатна табла на којој би било написано детаљније образложење о томе зашто је по некој личности, датуму или догађају названа та улица.

Такође, новом одлуком прописано је да боја уличних табли буде змијањско тамноплава.

- Овом одредбом, настојали смо да и на овај, симболични начин, дамо на значају тој, специфичној нијанси и змијањском везу, који је, као што је познато, проглашен за свјетско културно добро - рекао је Билчар.

Извор: banjaluka.rs.ba