latinica  ћирилица
09/07/2018 |  21:25 ⇒ 21:29 | Аутор: СРНА

Вучић: Важно што Турску имамо као савезника и пријатеља

Предсједник Србије Александар Вучић изразио је очекивање да ће сарадња Србије и Турске бити даље унапређивана, као и да ће ускоро у Србију доћи турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган, што је, како је оцијенио, веома важно за будућност Србије.
Александар Вучић и Реџеп Тајип Ердоган - Фото: ТАНЈУГ
Александар Вучић и Реџеп Тајип ЕрдоганФото: ТАНЈУГ

Вучић је, поводом присуства на инаугурацији Ердогана у Анкари, истакао да је веома важно да Србија има тако снажног регионалног партнера као савезника, а не као противника и непријатеља.

Он је навео да је дошао на инаугурацију у име Србије да укаже част и поштовање турској држави, народу, предсједнику, пренијели су београдски медији.

Вучић је пренио да је Ердоган приредио веома срдачан пријем делегацији Србије и рекао да има много тога да се заједнички уради у будућности.

Он је рекао да је током боравка у Анкари имао више билатералних сусрета, међу којима са предсједавајућим Предсједништва БиХ Бакиром Изетбеговићем, предсједником Бугарске Руменом Радевим, предсједником Македоније Ђорђем Ивановим, мађарски премијером Виктором Орбаном, албанским премијером Едијем Рамом и другима.

Предсједник Србије је рекао да не зна да ли ће у дијалогу Београда и Приштине бити постигнуто рјешење, али је нагласио да је сигуран да ће се борити за солуцију и покушати да уради све што је најбоље, као и да поново предстоје тешки разговори у Бриселу.

Вучић је пренио да је у Анкари имао кратак сусрет са предсједником самопроглашеног Косова Хашимом Тачијем.

"Са њим сам најкраће причао, пошто с њим највише причам и очекују нас поново тешки разговори у Бриселу", додао је он.

Одговарајући на питање да ли ће нова рунда дијалога бити одржана 25. јула, Вучић је рекао да је мислио да ће бити раније одржана.

Одговарајући на питање колико је рунди потребно да би се постигло рјешење, Вучић је поручио да не зна да ли ће уопште бити постигнуто рјешење.

Оње рекао да је у данашњем телефонском разговору са њемачким канцеларом Ангелом Меркел имао прилику да објасни српску позицију о питању Косова и Метохије, а изразио је и задовољство што је у Београду, у разговору са замјеником помоћника државног секретара САД Питом Мароком видио да америчка администрација жели да чује и Србију.

Реџеп Тајип Ердоган положио је данас заклетву на почетку новог мандата на мјесту предсједника Турске.