latinica  ћирилица
10/07/2018 |  12:03 ⇒ 20:26 | Аутор: РТРС

За запошљавање више од 2.000 лица 12,1 милион КМ (ФОТО)

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић присуствовала је у Бањалуци сједници Управног одбора Завода за запошљавање Републике Српске.

У Републици Српској биће у наредном периоду издвојено 12,1 милион КМ за запошљавање више од 2.000 лица, речено је на сједници. Истакнуто је да ће бити издвојено 8,5 милиона КМ за запошљавање 1.606 лица и додатних 3,6 милиона КМ за запошљавање 600 лица.

Цвијановићева је рекла да Влада Српске жели да сваке године отвори значајан број радних мјеста.

- Крећемо се у добром правцу и све су нам бољи резултати у области запошљавања - рекла је она.

Подсјетила је да је прошле године забиљежена рекордна запосленост у Српској која је износила више од 260.000 људи.

- Одлуке Владе Репбулике Српске од прије неколико година, када смо се одлучили да финансирамо Акциони програм за запошљавање, почео је да даје резултате и сваке године свједочимо рекордним резултатима - додала је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, опредјељење Владе Српске јесте да развија додатне програме за подршку запошљавању, а биће и додатних мјера у циљу повећања броја запослених.

- Похвале и за пословање Завода за запошљавање и све људе које су се трудили у Управном одбору, као и Министарству рада и борачко-инвалидске заштите, јер је уложено много труда и напора за ново запошљавање без кога нема развоја Републике. Хвала и послодавцима који су показали интерес за овако нешто да са нама учествују у креирању радних мјеста, али и онима који су предано радили да би била обезбијеђена средства за подршку, односно олакшање пословања послодавцима да би повећавали број запослених - рекла је Цвијановићева.

Она је напоменула да данас није било разговора о реформи Завода за запошљавање.

- Те активности дефинисане су нашим стратешким документима и постоје министарства која су задужена. Мораћемо имати јаснију евиденцију, јер имамо огроман број људи који уопште нису тражиоци посла. Наши програми су усмјерени на поједине категорије, међу којима су борачке, затим оне које се односе на жене, а раније смо почели програм за оне који су мање конкурентни на тржишту радне снаге - подсјетила је Цвијановићева и навела да је Влада партнер са пословном заједницом.

Она је истакла да су квалитетни програми који се односе на запољшавање.

- Велику вриједност видим, за разилку од неких трендова из прошлости, да смо партнери са реалним сектором и подстичемо послодавце да буду ти који ће омогућити запошљавање, а ми смо ти који ће им ставити одређен новац на располагање, за шта је служио програм Свјетске банке. Разговарали смо данас и како спријечити спекулације приликом запошљавања, односно да се може отпустити радник, па примити други и казати да је то ново запошљавање - рекла је Цвијановићева и подсјетила да је годишње за запошљавање издвајано 15-16 милиона КМ, што се Републици враћало вишеструко.

Она вјерује да се овим иде на боље и истиче да у Српској нема финансијских проблема.

- И ако останемо без аранжмана са Међународним монетарним фондом, није је никакав финансијски проблем. У претходних неколико година успјели смо да повучемо двије или три транше, а било је планирано више. Научили смо да функционишемо у ситуацији у којој свако жив покушава да вас блокира. Успјели смо се изборити и стабилно ћемо функционисати. До краја овог мандата имамо задатак да се још неке ствари послажу да би наредна Влада могла одмах да настави да ради све што смо договорили са социјалним партнерима, који знају наше кораке и имају сигурност шта ће бити реализовано од меморандума. Знамо како ће се кретати ствари у пољопривреди, социјалној сфери, а и пензионери знају шта ће бити - поновила је Цвијановићева.

Сједница УО Завода за запошљавање (Фото: РТРС)

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић рекао је да је Влада опредијељена да спроводи Стратегију запошљавања, те нагласио да је додатних 3,6 милиона КМ обезбијеђено из суфицита Завода за запошљавање Српске.

- Спровођењем акционих планова показујемо да смо посвећени запошљавању младих људи. Захваљујући суфициту у Заводу за запошљавање проширили смо број људи који треба да заснују радни однос - каже Савановић.

Директор Завода Мирослав Вујичић нагласио је да је спровођењем различитих пројеката смањен број лица на евиденцији незапослених и да их је у јуну било 107.000.

- Завршили смо веома одговоран и озбиљан посао. Донијели смо одлуку о пет програма, међу којима су "Заједно до посла", којим је обухваћено 115 лица, а затим о запошљавању 909 приправника у двије категорије - навео је Вујичић.

Према његовим ријечима, предвиђено је да буде запослено 147 дјеце погинулих бораца, а донесена је и одлука о запошљавању 115 лица из посебних циљних група - жене из руралних подручја и жене жртве породичног насиља.

- Биће запослено и 38 Рома, а 358 лица ће добити посао посредством програма обуке, доквалификације и преквалификације - навео је Вујичић.

Он је напоменуо да је пет милиона КМ планирано за спровођење програма запошљавања посредством финансирања доприноса који се односи на реални сектор и биће обухваћено 2.300 радника.

Завод је до сада припремио, али и спровео бројне програме подршке запошљавању.

Подсјећамо да је у складу с Акционим планом запошљавања за 2018. годину, Завод за запошљавање припремио шест програма подршке запошљавању у привреди путем исплате подстицаја у висини уплаћених пореза и доприноса, Програм суфинансирања запошљавања и самозапошљавања дјеце бораца Војске Републике Српске "Заједно до посла", Програм запошљавања и самозапошљавања циљних категорија у привреди, запошљавање Рома, Програм обуке, доквалификације и преквалификације.

Пројекат подршке запошљавању у реалном сектору финансиран је кредитом Свјетске банке у укупном износу од 50 милиона евра, од чега ће Република Српска добити 21 милион евра. Тим средствиама предвиђено је запошљавање око 16.000 лица у БиХ.

Недавно је усвојен сет закона који ће омогућити повећање плата запосленима у реалном и јавном сектору и стимулативно дјеловати на раднике. Према задњим статистикама број незапослених се смањује, а велика потражња за радницима је у дрвопрерађивачкој индустрији и међу занатлијама. Стручна јавност је неколико пута упозоравала на неусклађеност образовног кадра са потребама тржишта.

РТРС/СРНА