latinica  ћирилица
10/07/2018 |  14:02 ⇒ 15:57 | Аутор: РТРС

"Сви Срби да се укључе у заштиту српског народа на Космету"

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да хапшење петорице Срба код Гњилана представља ароганцију и иживљавање над српским народом на Космету.

Додик је рекао да сви Срби морају да се укључе у заштиту српског народа на Космету, јер је проблем Косова и Метохије свесрпско питање.

- Морамо да заштитимо Србе од тортуре која влада на Косову и Метохији и бахате власти коју подржавају велике силе, прије свега САД и ЕУ која се осјећа недодирљивом и мисли да може да чини шта хоће - рекао је он.

Предсједник Српске је истакао да се злочини над Србима не процесуирају на Космету, као ни у БиХ, већ да се у најмању руку прећуткују, ако се и не подржавају јавно.

Додик је нагласио да је Косово и Метохија нешто што је за Србе кључно у поимању националне свијести, историје и опстанка.

- Оно је базично за све што смо постигли у континуитету развоја наше нације - нагласио је Додик.

Говорећи о убиству лидера Грађанске иницијативе "Србија, демократија, правда" Оливера Ивановића, Додик је рекао да се чињенице очигледно прикривају и да нема напретка у расвјетљавању овог злочина.

- Јавност зна да су затражени сателитски снимци, који се не дозвољавају. Све то утиче на тотално неповјерење и потребу да се Срби хомогенизују гдје год се налазе - поручио је Додик.

Припадници специјалних снага полиције самопроглашеног Косова, наоружани дугим цијевима, упали су данас у просторије Културно-просветног центра "Божидар Митровић Шандор" у Шилову код Гњилана и претресли неколико кућа у том мјесту. У акцији је ухапшено пет особа.