latinica  ћирилица
10/07/2018 |  15:40 ⇒ 18:04 | Аутор: РТРС

Шамац: Представљен партнерски пилот пројекат WWF ADRIA и "Вода Српске"

У Шамцу је представљен партнерски пилот пројекат Свјетске фондације за заштиту природе WWF ADRIA и "Вода Српске": "Хидроморфолошке мјере за ревитализацију баре Тишина". Израда пројекта би требала да почне средином сљедеће године, а за уређење и заштиту баре Тишина планирано је инвестирање око 250.000 америчких долара.

Бара Тишина простире се на око 830 хектара у плавном подручју ријеке Саве, на граници између Српске и Федерације.

Представља станиште великог броја птица мочварица и мрестилиште ријечних риба. Општина Шамац покренула је поступак за правну заштиту баре Тишина.

"Kонстатовано jе да на подручју баре Тишина постоји значајан број ендемских врста, птица, риба, биљних врста, и заиста се надам да ћемо ово подручје довести у једно жељено стање и данас сам сазнао буџетски оквир за овакав пројекат, мислим да ће то бити оно што сви желимо, једно уређено и заштићено подручје", каже Светозар Евђић.

Свјетска фондација за заштиту природе подржаће израду пројеката са акцентом на хидроморфологију, а који ће бити коришћен за оцјену еколошког статуса и потенцијала баре Тишина у складу са Оквирном директивом о водама.

"За сад је одређена Тишина, као и старача Војскова у близини, преко ријеке Босне, дакле, да се ревитализирају та два подручја да од нас практично напуштених дијелова природе да се врате својој изворној функцији и да заживе као језера или мочваре што ће бити подлога за развој и очување биолошке разноликости овог краја", рекао је Ђорђе Стефановић, пројект менаџер WWF Adria БиХ.

Пројекат Хидроморфологија и ревитализација ријека у сливу Дунава" вриједан око 4,5 милина долара, биће истовремено реализован у Молдавији, Украјини, Црној Гори, Србији и Босни и Херцеговини и трајаће четири године.