latinica  ћирилица
10/07/2018 |  16:14 | Аутор: СРНА

Дукић: Постављање спомен-крста на Златишту 21. септембра

Предсједник Савеза логораша Републике Српске Бранислав Дукић изјавио је Срни да ће 21. септембра, на велики православни празник Мала Госпојина, на Златишту почети радови на подизању спомен-крста убијеним Србима у Сарајеву током протеклог рата.
Бранислав Дукић - Фото: СРНА
Бранислав ДукићФото: СРНА

"Предсједништво Савеза логораша Републике Српске донијело је одлуку да поново активира захтјев за изградњу спомен-крста на Златишту, који ће бити предат Граду Источно Сарајево", истакао је Дукић.

Он је рекао да ће на спомен-крсту, високом 26 метара, бити уписана имена 10.000 страдалих српских цивила за вријеме протеклог рата, те 126 логора за Србе које је регистровао Међународни комитет Црвеног крста и потврдио да је чак један од тих логора носио назив "Алија Изетбеговић".

Према његовим ријечима, Савез логораша Републике Српске неће одустати од постављања спомен-плоче војницима ЈНА убијеним у Добровољачкој улици и Тузланској колони.

"Савез логораша Републике Српске поново ће поднијети захтјев да се подигну спомен-плоче страдалим Србима у свим општинама Федерације БиХ /ФБиХ/, као што они траже да се њихове спомен-плоче подигну на простору Републике Српске", нагласио је Дукић.

Он је рекао да ће Савез логораша током наредних дана контактирати Српску православну цркву у вези са постављањем спомен-крста, док је захтјев за одобрење подизања овог спомен-обиљежја прослијеђен Граду Источно Сарајево.

Дукић је подсјетио да је пројекат за подизање спомен-крста на Златишту прије 10 година урадио београдски институт, а представници Савеза логораша Републике Српске представљали су га јавно на медијима.

Он је поручио да Савез логораша Српске никада неће одустати од постављања спомен-плоча свим страдалим Србима у ФБиХ, јер федералне власти настоје да умање српске жртве на простору БиХ.