latinica  ћирилица
10/07/2018 |  17:42 ⇒ 11/07/2018 | 09:06 | Аутор: РТРС

Колико је дубоко политика умијешала прсте у случај "Драгичевић"?

Поједине поруке, изговорене на скупу Групе “Правда за Давида" уз фотографије страначких активиста снимљене на Тргу Крајине, потврдиле су оцјене аналитичара да поједине организације покушавају политизовати настојање Давора Драгичевића да сазна како је његов син изгубио живот.

Биљежимо тако и примјере да они који одбију да се политички укључе у овај случај буду избачени из партије. И Давор Драгичевић неколико пута изговорио је политичке поруке, а од организација произашлих из Отаџбиснког рата тражио је да га безусловно подрже.

Још у ноћи када су се на Тргу Крајине, 26.марта, први пут на скупу "Правда за Давида" појавили предсједници СДС-а и ПДП-а Вукота Говедарица и Бранислав Бореновић, аналитичар Рајко Васић написао је да је ријеч о политизацији. Уплитање опозиционих вођа у Групу, која тражи истину о страдању 21-огодишњег младића, описао је као политичко лешинарење.
Од тог дана, па до скупа 7.јула, са којег су објављене и фотографије активиста СДА и СДП-а из појединих општинских одбора Федерације БиХ, бројни политичари настојали су да буду виђени у близини Давора Драгичевића. И сам Давор, на Тргу Крајине неколико пута поновио је класичну политичку поруку.

"Ја са овог Трга поручујем, не будете ли ријешили убиство мога сина, моје душе, до октобарских избора, избора неће бити", рекао је Давор Драгичевић.

Остало је недоречено на који би начин неко могао да спријечи једини прихватљив и демократским друштвима познат модел избора народних посланика. Од захвалности што му је пружио подршку и као човјек и као предсједник, Давор Драгичевић стигао је до изјаве да Милорада Додика више не сматра предсједником Републике. Политичке поене је, фотографишући се са Давором, покушао да придобије и предсједник СДП-а Нермин Никшић који је поводом “случаја Драгичевић” рекао да Полицију против које устане народ треба укинути. Осим МУП-а Српске, мета критика била је и Борачка организација. У њиховим просторијама у Бањалуци, Давор је са сарадницима ултимативно тражио да Борачка организација подржи Групу.

"То као родитељ, ја могу да разумијем и схватам, али мислим да начин на који су наступили, апсолутно не пристаје, уз пријетње, па и формирање организације борачке при тој "Правди". Не одлучујем ја о томе, то је удружење грађана, може свако да формира. Једноставно, како су ушли, тако су и изашли", истакао је предсједник Борачке организације Града Бањалука Горан Рогић

На питање да ли сматра да је ово исполитизивана, Рогић каже:

"Па апсолутно, ако Вам кажем да је у тој групи човјек којег сам препознао је наводни потпредјседник странке бораца, онда Вам је јасно с које стране то долази".

Давор Драгичевић је разговарао и са америчком амбасадорком Морин Кормак, што је бањалучким скуповима дало и међународну политичку ноту. Скуп са Трга Крајине привукао је и политичаре из другог ентитета. Чланови СДП-а и СДА у Бањалуку су стизали аутобусима, па је уз чланове странака Савеза за промјене, скуп добио већу подршку. Већ сутрадан, на Тргу је било све уобичајено. Оно што је једноставно утврдити, јесте да су политичке поруке са окупљања ове групе грађана сваки дан израженије.

А, то што са члановима СДС-а из Челинца није желио да дође у Бањалуку на скуп подршке Групи "Правда за Давида" и тако испуни налог Вукоте Говедарице, функције је коштало Горана Тубака. Тврди да је због тога смијењен са позиције предсједника Општинског одбора СДС-а и са групом најближих сарадника искључен из странке.

"Ја сам раније учествовао и организовао протесте за Љубију, долазио испред зграде РТРС-а, био на протестима у Парку 'Младен Стосјановић', носио заставу СДС-а. Све сам радио што је од мене тражено, али ово сматрам да није у реду да се на такав начин прикупљају гласови", поручио је Тубак.

Тако су се на симболичном "стубу срама" нашли прије посланика који су одбили да подрже извјештај Анкетног одбора, јер су утврдили да је изашао из мандата. 

За то вријеме Тужилаштво спроводи истрагу. А резултати истраге надлежних органа једино је што би морало да буде релавантно у овом случају. Политизација било које трагедије, недопустива је.