latinica  ћирилица
10/07/2018 |  17:47 ⇒ 20:52 | Аутор: РТРС

Оштре осуде из Српске на потез предсједнице Удружења "Мајке Сребренице"

Оштре осуде из Српске на потез предсједнице Удружења "Мајке Сребренице" Мунире Субашић, која је јуче њемачком тужиоцу предала списак 22.000 лица, који се наводно доводе у везу са злочином у Сребреници 1995. године. Бошњачка удружења желе да застраше Србе и отежају им живот, порука је из Спрске.

Ово није потез Мунире Субашић, већ бошњачког политилког врха, поручују из Борачке организације. Кажу, циљ је јасан, да се међу Србима изазове узнемиреност.

"Овде је циљ да се Србима упути порука да је чак одбрана слободе и голог живота кривично дјело", рекао је предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић.

Да је потез Субашићеве политички мотивисан, оцјењују и у Републичком центру за истраживање ратних злочина. То је, кажу, покушај наметања колективне одговорности српском народу.

"На овај начин праве несигурност код људи који живе у дијаспори и управо, очигледнои потпуно политички мотивисана Мунира Субашић се одлучила за тај потез", сматра директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и несталих лица Милорад Којић. 

Тај списак је, поручује предсједник Српске Милорад Додик, написала међународна заједница, а тадашња власт морала је да га прихвати. Ово је иживљавање над људима, због грешке коју је Влада направила 2005. године, истакао је Додик.

"Ја сам најавио да ћу да окупим све политичке факторе у Републици Српској и да на парламенту дамо налог Влади Српске да повуче и прогласи ништавним тај извјештај, јер је се то злоупотребљава", нагласио је Додик.

Поступак Мунире Субашић у овом политички осјетљивом времену, само је доливање уља на ватру, оцјена је премијерке

"Многе од посљедица које данас трпимо трпимо управо због тога што су неки били политички кратковиди у вријеме када су требали да виде много далеко и да много јасније виде одређене ствари", истакла је предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић.

Мунира Субашића годинама провоцира и на чело српског народа лијепи геноцидну етикету, истакао је посланик СДС-а у Народној скупштини Давор Шешић. Kоментар лидера опозиционих странака данас нисмо успјели да добијемо, а о овом питању нису се ни оглашавали.