latinica  ћирилица
10/07/2018 |  17:57 ⇒ 18:11 | Аутор: РТС

Умро лорд Питер Карингтон

Британски дипломата и предсједавајући Мировне конференције о Југославији лорд Питер Карингтон преминуо је у 100. години, објавио је Гардијан.
Лорд Карингтон (фото: nato.int) -
Лорд Карингтон (фото: nato.int)

Министар одбране био је од 1970. до 1974. године, шеф дипломатије од 1979. до 1982, а генерални секретар НАТО-а од 1984. до 1988. године.

Карингтон је био министар спољних послова у време Фолкландског рата. Преузео је пуну одговорност због начињених пропуста и поднеи оставку.

Предсједавао је Мировној конференцији о Југославији коју је 1991. године сазвала Европска заједница.

Лорд Карингтон је, са Жозеом Кутиљером, 1992. године предложио план за рјешавање кризе и спрјечавање рата у БиХ, који је предвиђао стварање три конститутивне националне јединице, при чему би Србима и Бошњацима припало по 44 одсто територије БиХ, а Хрватима преосталих 12 одсто.

Лидери све три стране у БиХ, Радован Караџић, Алија Изетбеговић и Мате Бобан, тај документ су потписали 18. марта 1992. године, али је Изетбеговић десет дана касније, послије састанка с америчким амбасадором Вореном Цимерманом, повукао свој потпис.

Оставку је поднио уочи Лондонске конференције, августа 1992, послеиј годину дана покушаја да заустави рат.

Лорд Карингтон је, такође, жестоко критиковао потезе Запада током рјешавања косовске кризе.

"Мислим да је НАТО бомбардовањем Србије покренуо егзодус косовских Албанаца у Македонију и Црну Гору. Мислим да је бомбардовање проузроковало етничко чишћење. Цијела ствар на Балкану је била лоше вођена од почетка. Било је очигледно да ће експлодирати", рекао је лорд Карингтон Гардијану 1999. године.

"Не подржавам Србију јер мислим да су се понашали лоше и веома глупо када су укинули аутономију Косова, која им је остала од Тита", рекао је лорд Карингтон, оштро критикујући Европску унију због начина на који је покушавала да ријеши кризу у бившој Југославији, наводећи да је направила "катастрофално глупе грешке".

Говорећи о Слободану Милошевићу, лорд Карингтон је рекао да "не мисли да је он више ратни злочинац од хрватског предсједника Туђмана, који је протјерао 200.000 Срба из Крајине", али и да се "због тога нико није узбудио".