latinica  ћирилица
10/07/2018 |  18:01 | Аутор: СРНА

"Јавности показано са којим се проблемима генерал Младић суочава"

Одбрана генерала Ратка Младића успјела је данас на статусној конференцији пред судским Механизмом у Хагу да покаже јавности који је ниво проблема са којима се генерал Младић суочава и како га погрешно лијече или га уопште не лијече, рекао је Срни његов син Дарко Младић.
Дарко Младић - Фото: РТРС
Дарко МладићФото: РТРС

Дарко Младић је навео да је судија Теодор Мерон покушао да спријечи да се јавности представи какво је тренутно стање здравља генерала Младића, али је на крају, ипак, дозволио и то у врло краткој форми.

"Тражили смо најмање пола сата, а дао нам је 10 минута и због тога нисмо изнели све што смо хтели, али су ипак адвокати успели да суштински изнесу то да генерал Младић пати од проблема срчаних и можданих, који се или уопште не лече, као што су срчани проблеми, или се погрешно или делимично лече, као што је питање његових можданих сметњи", навео је Дарко Младић.

Он је изразио задовољство статусном конференцијом, упркос томе што никаква одлука није донесена и што је Мерон прекинуо генерала Младића у ономе што је хтио да каже.

"Најважнија поента је била изнесена, а то је да смо ми јавности коначно успели да покажемо који је ниво проблема са којима се суочава генерал Младић и како га погрешно лече или га уопште не лече", рекао је Дарко Младић.

Он је посебно нагласио да је током статусне конференције врло очигледно и ружно испољена очигледна пристрасност судије Мерона, који је "покушао да спријечи да се у јавност изнесе истина о здрављу генерала Младића".

"Још један битан утисак, а то је да је и овде била очигледна пристрасност судије Мерона, који је у једном тренутку направио понижавајућу, подсмјешљиву гримасу док се говорило о здрављу генерала Младића, што је камера накратко ухватила", рекао је Дарко Младић.

Он је додао да се судија Мерон "подсмјешљиво искезио док је адвокат одбране Иветић износио који су здравствени проблеми генерала Младића".

"Када се погледа снимак данашње статусне конференције, види се да је очигледно зашто смо поднели захтев против њега да се искључи из суђења - зато што он очигледно није непристрасан судија, него већ има унапред изграђен негативан став и са њима се никаква правда неће донети", рекао је Дарко Младић.

Он је навео да се сљедећа статусна конференција одржава тек за 120 дана, а да су, у међувремену, сви ресурси одбране усмјерени на то да се до 6. августа што квалитетније напише жалба на пресуду којом је генерал Младић осуђен на доживотну казну затвора.

"Ради се на припреми те жалбе и пробаћемо на сваки начин да спасимо генерала Младића и да га некако изведемо на лечење да би му спасли живот", рекао је Дарко Младић.

Генерал Ратко Младић налази се у притвору у Хагу од 2011. године, а првостепеном пресудом осуђен је на доживотну казну затвора