latinica  ћирилица
11/07/2018 |  08:28 ⇒ 09:05 | Аутор: СРНА

Тајланд: Дјечаци и тренер изгубили на тежини

Дванаест дјечака и њихов фудбалски тренер, који су спасени из пећине на сјеверу Тајланда, изгубили су у просјеку по два килограма тежине, али су генерално доброг здравља и не показују знаке стреса, рекао је данас високи здравствени званичник.
Спашавање дјечака на Тајланду (фото:twitter.com) -
Спашавање дјечака на Тајланду (фото:twitter.com)

Тајланђани су реаговали олакшањем, захвалношћу и усхићеношћу када је јуче посљедња група младих фудбалера спасена из пећине Там Луанг, послије драме која је трајала 17 дана.

Они су пребачени хеликоптером у болницу удаљену око 70 километара, гдје су се придружили својим друговима и за сада су сви у карантину.

- Према нашој процјени, они су у добром стрању и нису под стресом. Дјеца су била добро збринута у пећини. Већина дјечака изгубила је по два килограма у просјеку - рекао је новинарима Тонгчај Лертвилаиратанапонг, инспектор у Министарству здравља.

Родитељи групе која је прва извучена у недјељу, 8. јула, добили су дозволу да их посјете, али су морали да носе заштитну одјећу и да стоје удаљени најмање два метра из предострожности.

Тонгчај је рекао да један дјечак из посљедње групе има плућну инфекцију и да су сви добили вакцине против бјеснила и тетануса.

Тајландски медији преносе изразе захвалности спасиоцима из специјалне тајландске војне јединице, као и рониоцима из читавог свијета и добровољцима који су учествовали у акцији спасавања.