latinica  ћирилица
11/07/2018 |  12:16 | Аутор: СРНА

Лукић: Правосудне институције треба да раде самостално

Правосудне институције у БиХ, укључујући Високи судски и тужилачки савјет, треба да раде самостално, оцијенио је професор на Правном факултету Универзитета у Источном Сарајеву Радомир Лукић, коментаришући ангажовање у Тужилаштву БиХ вишег савјетника за правосуђе у Амбасади САД у Сарајеву.
Радомир Лукић                                              (Фото:pelelive.com) -
Радомир Лукић (Фото:pelelive.com)

"Било је и раније савјетника који су, значајно одлучујући, утицали на рад ВСТС-а и Тужилаштва БиХ. Не видим никакву потребу да се то ради, тим прије што сада долази савјетник из другачијег правног система од овога који важи у континенталној Европи", рекао је Лукић Срни.

Он је нагласио да не може да прихвати такав начин рада ВСТС-а и Тужилаштва БиХ.

"То не могу да прихватим с обзиром на то да ВСТС, Тужилаштво БиХ, па и све правосудне институције у оквиру заједничких институција БиХ, имају своје мјесто које је пренаглашено и требало би да самостално раде свој посао, јер за то имају веома добар буџет", нагласио је Лукић.

Високи судски и тужилачки савјет одобрио је јуче захтјев за ангажман у Тужилаштву БиХ вишег савјетника за правосуђе Амбасаде САД у Сарајеву, чији ће опис послова детаљно бити одређен протоколом, који ће накнадно бити потписан са Тужилаштвом и одобрен од Савјета.