latinica  ћирилица
11/07/2018 |  15:17 | Аутор: СРНА

Пољопривредницима исплаћено по 100 милиона КМ годишње за пет година

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде саопштило је да је Влада Републике Српске у посљедњих пет година исплатила више од 500 милиона КМ пољопривредницима или око 100 милиона КМ годишње, што је око 480 КМ по хектару регистрованих пољопривредних површина.
Влада Српске - Фото: РТРС
Влада СрпскеФото: РТРС

Реагујући на тврдње СДС-а да је иницијатива лидера ове странке Вукоте Говедарице о подстицају за производњу пшенице начин да се унаприједи положај ратарске производње, из Министарства подсјећају да је Влада издвојила подстицаје за производњу пшенице који износе око 500 КМ по хектару, што је најбоље у односу на земље окружења и што у потпуности задовољава ратаре.

У Министарству подсјећају да је аграрни буџет ове године повећан са 60 на 71 милион КМ, као и да је прошле године издвојено додатних 10 милиона КМ за ову област.

"Ове године издвојено је додатних пет милиона за наводњавање и капиталне инвестиције, а поново је обезбијеђена регресирана нафта, за шта је у посљедњих пет година издвојено 35 милиона КМ или седам милиона КМ годишње“, саопштено је из ресорног министарства.

Министарство је позвало "самозване стручњаке за аграрну политику СДС-а да своје савјете упуте надлежним институцијама на нивоу БиХ у циљу доношења мјера заштите домаће производње, те тиме истински допринесу заштити интереса домаћих произвођача".

Члан сектора за пољопривреду у Социјално-економском савјету СДС-а Предраг Јовић рекао је да је иницијатива предсједника странке Вукоте Говедарице "пет плус пет пфенинга" подстицаја за откуп пшенице начин како се може унаприједити положај ратарске производње у Републици Српској.