latinica  ћирилица
11/07/2018 |  17:50 ⇒ 12/07/2018 | 10:37 | Аутор: РТРС

Прва посљедица списка Мунире Субашић!

Два дана након предавања списка на којем се налази 22.000 Срба, њемачки званичници поручују да нико не треба да се осјећа сигурним од истраге. Још једном жестоке реакције из Српске и порука да бошњачке организације на овај начин желе да застраше Србе.

 Неразумне су најаве да ће њемачко правосуђе поступати по овом списку, поручио је предсједник БОРС-а Миломир Савчић.

"Ниједан починилац злочина геноцида који се крије у Њемачкој не би требало да се осјећа сигурним од истраге, привођења и пресуде у будућности", поручио је главни инспектор Савезног уреда криминалистичке полиције Њемачке Клаус Зорн.

Предсједник Српске Милорад Додик истиче да њемачко правосуђе нема надлежност над овим просторима. Ово види као провокацију и манипулацију, и иживљавање над људима чија имена су на списку, који Српска не признаје. Тамо су, наведени сви они који су се налазили у било којој јединици на том простору, па и људи који нису имали одговорност за било шта.

Погледајте видео и на РТРС Јутјуб каналу:

"Сада ће очигледно бити хајка према тим људима. Оно што они треба да ураде јесте то да се што прије врате кућама. На тај начин правосуђе Њемачке овдје неће моћи ништа да учини по том основу. Ријеч је о једном извјештају Владе који је био лажан и није био истинит. Био је урађен под притиском и наметнут од међународне заједнице, што они сада користе и злоупотребљавају", истакао је Додик.

Из Кабинета члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Младена Иванића изражавају пуно поштовање према свим невиним жртвама, али истовремено било какве манипулације и поигравање именима људи, након толико година, најодлучније осуђују.

"За одговорност у Сребреници пресуде је донио Хашки суд, а свака врста поигравања именима послије толико времена је неприхватљива. Институције Републике Српске и БиХ треба да учине све да заштите своје људе од евентуалних прогона", саопштено је из Кабинета члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Младена Иванића 

Институције Републике Српске никада нису доводиле у питање да се одговорни за злочине на све три стране изведу пред лице правде, али на основу доказа, а не политичких прогона. 

"Бошњачка удружења која праве спискове за њемачке тужиоце и истовремено им дају награде за допоринос истини. Нису на страни нити закона ни правде. Осмислили су у изборној години начин да процесуирају невине људе", нагласио је посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Никола Шпирић.

Одговор на потез Мунире Субашић имају српска удружења проистекла из Одбрамбено-отаџбинског рата. Припремају списак на којем ће се наћи припадници 28. дивизије такозване Армије БиХ и осталих јединица који су из Сребренице нападали српска мјеста у Подрињу, гдје је убијено више од 3.500 Срба. Списак ће предати њемачком тужиоцу и осталим правосудним институцијама у земљама Европске уније.

"Надамо се да ће они у наредном периоду процесуирати ратне злочине који су се десили у подрињу с обзиром да немамо изречени ну једну правоснажну пресуду како пред Хашким трибуналом, а тако и пред домаћим правосуђем", изјавила је предсједница Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила општине Братунац Радојка Филиповић.

На списку ће се наћи око десет хиљада војника који су током рата боравили као припадници такозване Армије БиХ на подручју Подриња.