latinica  ћирилица
11/07/2018 |  22:38 ⇒ 22:44 | Аутор: РТРС

Хрватска други финалиста!

Хрватска је други финалиста Свјетског првенства у Русији. Хрватска - Енглеска 2:1 послије 120 минута рововске борбе.
Свјетско првенство у фудбалу Русија 2018. -
Свјетско првенство у фудбалу Русија 2018.

И трећи пут продужеци били су срећни за “ватрене”, али овај пут нису били потребни једанаестерци да би дошли до свог највећег успјеха у историји, надмашивши тако и генерацију из Француске која је стала у полуфиналу 1998. године.

Хрватска ће у борби за трофеј “богиње Нике” у недјељу од 18 часова у судар са Француском која је дан раније била боља од Белгије (1:0), док ће Енглези у борбу за бронзу са Белгијом.

Меч је сјајно почео за Енглезе, јер већ у петом минуту било је 1:0. Кирану Трипијес савршено је извео слободан ударац са 20 метара, пребацио живи зид и погодио горњи десни угао гола немоћног Субашића.

До краја полувремена Хрватска је покушала да дође до своје препознатљиве пас игре, али Енглези су били стрпљиви, тактички одлично потковани, па је нервоза код “ватрених” била све више присутна што је резултирало и са неколико јавних опомена, а брзи контранапади све више су им правили проблеме у одбрани, а Лингард је у 36. минуту пропустио велику прилику да матира Субашића по други пут.

У другом полувремену доста мирна игра, а онда у 68. минуту гол Хрватске готово из ничега. Врсаљко је упути центаршут, а Перишић се најбоље сналази и постиже погодак за 1:1. Збуњеност Енглеза могао је да казни исти играч само четири минута касније, али статива је била савезник голмана Пикфорда.

У првом продужетку по једна велика прилика на обје стране, Манџукић је имао сјајну прилику, али Пикфорд брани, док на другој страни Врсаљко спашава гол Субашићу избацивши лопту са гол линије.

Тренутак одлуке догодио се на почетку другог продужетка, Манџукић погађа са 7-8 метара за велико славље Хрватске која је тако постала највећа сензација на Мундијалу. Хоће ли отићи до самог краја, видјећемо у недјељу.