latinica  ћирилица
12/07/2018 |  07:29 ⇒ 21:18 | Аутор: РТРС

Служен помен Србима убијеним на Залазју

Служењем парастоса и полагањем цвијећа код споменика и костурнице у селу Залазје, данас је обиљежено 26 година од убиства 69 српских цивила и војника на Петровдан 1992. године у сребреничким селима Сасе и Залазје и братуначким Биљача и Загони.

Након литургије у Цркви Покрова Пресвете Богородице у Сребреници, чланови породица погинулих, родбина, саборци и бројне делегације посјетили су мјеста страдања.

Код споменика и костурнице на Залазју служен је парастос за убијене Србе на Петровдан 1992. године, као и за све остале српске војнике и цивиле из ове општине погинуле у одбрамбено-отаџбинском рату.

Претходно су на градском гробљу у Братунцу положени вијенци и цвијеће у знак сјећања на српске жртве у Братунцу и Сребреници страдале у протеклом рату.

Братунац (Фото:Siniša Pašalić/RAS Srbija)

Миладин Драгичевић, изасланик предсједника Републике Српске Милорада Додика, рекао је да је на данашњи дан прије 26 година убијено 69 војника и цивила из мјеста Залазје гдје се историја страдања и туге понавља.

До помирења може доћи када српске жртве у Сребреници више не буду жртве другог реда истичу из Организационог одбора. Породице и преживјели никада неће престати да трагају за истином.

"Док год други не буду чули другу страну нема помирења. Ја сам јуче добио милион претећих порука, милион псовки. Зар неко може осјећати више бола, него ја коме су убили оца. Оно што је геноцидна намјера то су Ратковићи, Залазје, друга српска села. То је геноцидна намјера", истакао је начелник општине Сребреница Младен Грујичић

Многи Срби из Залазја одведени су у Сребреничке затворе, мучени су и мучки убијени. Међу њима и судија Слободан Илић. О убиству сребреничког судије писао је и Ибран Мустафић, политички лидер муслимана из Сребренице током рата директно оптуживши Насера Орића. Данас у Залазју одао је почаст страдалим Србима. 

"Слободан Илић је убијен заједно са седам других заробљеника и са медицинском сестром. Они су одведени камионом који је возио мој амиџа. Одвезени су на депонију и ликвидирани на бруталан начин мимо икаквих закона", рекао је Мустафић.

Јаке муслиманске снаге из Сребренице, под командом Насера Орића, настављајући планско етничко чишћење српских простора започето у априлу, 12. јула 1992. године упале су у више српских села у сребреничкој и братуначкој општини убијајући, пљачкајући и палећи све што су стигле.

Тог дана убијено је 69, а рањено много више српских бораца и цивила, док су 22 нестала и заробљена.

Посмртни остаци десеторо Срба пронађени су и ексхумирани 10. јуна 2011. године из масовне гробнице на Залазју. Идентификовани су и сахрањени на Петровдан 2012. године, док је двоје ексхумирано, идентификовано и сахрањено раније. Десеторо несталих још није пронађено.

За ове, као и за многе друге злочине над Србима из Сребренице и средњег Подриња, још нико није одговарао.