latinica  ћирилица
12/07/2018 |  08:09 | Аутор: СРНА

Почиње Егзит

На новосадској Петроварадинској тврђави, вечерас почиње Егзит током којег ће до недјеље, 15. јула, наступити неке од најтраженијих свјетских звијезда као што су Мигос, Грејс Џонес, Дејвид Гета.
Дејвид Гета на Егзиту - Фото: Screenshot/YouTube
Дејвид Гета на ЕгзитуФото: Screenshot/YouTube

Организатор Егзита најављује спектакуларно отварање, које ће обиљежити алт-рок дива Лаура Перголизи познатија као Ел-Пи, послије чега ће услиједити велики музичко-сценски перформанс.

Перформанс, инспирисан личним осјећајем слободе, који је и тема овогодишњег фестивала, почиње у 22.45 часова и биће у знаку Сергеја Полуњина једне од највећих балетских звијезда савременог доба.

Предвиђено је да се у финалу церемоније Полуњину придружи више од 40 извођача на сцени, као и Алмазијан симфони, атрактивни оркестар од 25 дјевојака.

Режија церемоније отварања Егзита, који је, према званичним оцјенама, један од седам најбољих музичких фестивала у Европи, повјерена је младој новосадској редитељки Соњи Петровић.

Послије церемоније отварања, слиједи традиционални вишеминутни ватромет, а затим ће на сцену изаћи Фивер Реј. Прве вечери наступиће америчка група Мигос, најпопуларнија свјетска хип-хоп атракција.

Фестивал Егзит трајаће до недјеље, 15. јула, а осим Ел-Пи, Реј и Мигоса, на више од 40 фестивалских зона наступиће чак 1.000 највећих звијезда савременог музичког израза, међу којима су: Грејс Џонс, Дејвид Гета, Френч Монтана, Зиги Марли, Елис Мертон, Нина Кравиц, Ричи Хетин, Дог ит дог, Слејвс, као многе друге звијезде свјетске музичке сцене.

На овогодишњем Егзиту на свој начин учествује и Дом здравља Нови Сад, као највећа установа примарне здравствене заштите у Србији. Дом здравља ће током трајања фестивала посјетиоцима представити Савјетовалиште за младе и Центар за превенцију.

Савјетовалиште ће за тему имати унапређење репродуктивног здравља младих, као и превенцију свих болести зависности попут наркоманије, коцке, алкохола и интернета. У Центру за превенцију, биће ријечи о штетности пушења и здравим стиловима живота.

Из организационог одбора Егзита је најављен и долазак Миријам Феран, представнице Генералног директората за сусједску политику и преговоре о проширењу Европске комисије, која ће боравити на фестивалу, у петак, 13. јула, када ће и посјетити "Опенс стејт оф Егзит", мјесто гдје се млади из цијелог свијета упознају и размјењују идеје о регионалној подршци и сарадњи.