latinica  ћирилица
12/07/2018 |  09:09 ⇒ 09:18 | Аутор: ТАНЈУГ

Јапан- Након катастрофалних поплава, пријети зараза

Након катастрофалних поплава које су погодиле Јапан, погођеним регионима пријети други проблем - заразе.

Високе температуре и недостатак воде могли би узроковати ширење разних болести на западу земље који су погодиле поплавама у највећој катастрофи узрокованој временским неприликама у посљедњих 36 година, која је већ однијела око 200 људских живота.

Више од 200.000 домаћинстава остало је без воде седам дана након што су обилне кише изазвале поплаве и покренуле клизишта насеља на планинским обронцима и висоравнима.

Према посљедњим информацијама, страдало је 195 људи, а неколико десетина сматра се се несталима, објавила је данас влада.

Температура виша од 30 степени Целзијуса и висока влажност ваздуха, угрожавају живот људи који су смјештени по школским дворанама и евакуационим центрима.

Како су им на располагању ограничене количине воде, многим људима пријети топлотни удар, а многи се плаше и од  могућих епидемија.

Власти су послале цистерне с водом у погођена подручја, али достава воде је и даље врло ограничена.

Више од 70.000 војника, полицајаца и ватрогасаца покушава да пронађе нестале у рушевинама употребљавајући све алате који им се нађу при руци. У многим подручјима су куће затрпане дубоко у блату које се од врућине стврднуло и отежало потрагу.

Овакве катастрофе проузроковане обилним кишама постале су све чешће у Јапану, што локални стручњаци приписују глобалном загријавању.