latinica  ћирилица
12/07/2018 |  11:30 | Аутор: СРНА

"Кочићево перо" Стевану Тонтићу

Стеван Тонтић добитник је књижевне награде "Кочићево перо" за прољеће и љето 2018. године за књигу "Та мјеста", коју додјељује Задужбина "Петар Кочић" Бањалука–Београд.
Стеван Тонтић (Фото:treciprostor.com) -
Стеван Тонтић (Фото:treciprostor.com)

Жири на чијем је челу био Никола Вуколић, а чланови Миљенко Јерговић и Младен Весковић, Тонтићу је додијелио награду за висока достигнућа у савременој књижевности и оданост љепоти Кочићеве мисли, саопштено је из Задужбине.

"Књигу `Та мјеста` у издању `Агоре` чине путописи из различитих земаља, описи живота у појединим градовима, као што су Сарајево и Берлин, извјештаји о сусретима по европским метрополама. Ту су, уз неке краће записе, и доживљаји из једне врло узбудљиве посјете Јерусалиму, као и необично занимљив опис путовања по Јерменији", рекао је Вуколић.

Према његовим ријечима, посебно ваља истаћи пишчево виђење града Сарајева дато у облику својеврсног, потанко израђеног културно-политичког портрета града.

"Дубоко емотивно везан за многе ликове и градске ведуте, писац је ипак, и то по други пут, напустио ту ратом и пораћем битно измијењену средину, изабравши да живи у `српској Атини`. Да ли заувијек? То нека се питају Тонтићеви сарајевски пријатељи", истакао је Вуколић.

Награду "Кочићево перо" ће у сриједу, 25. јула, уручити предсједник "Матице српске" Драган Станић.

Уручење ће бити уприличено у Градској библиотеци Новог Сада са почетком у 12.00 часова.