latinica  ћирилица
12/07/2018 |  12:22 ⇒ 12:28 | Аутор: СРНА

Србија испред осам држава ЕУ по расту иновационих перформанси

Србија је у претходних годину дана остварила значајан раст иновационих перформанси и први пут се налази испред осам чланица ЕУ на листи Европских иновационих резултата коју је представила Европска комисија у Бриселу, саопштено је данас у Београду.
Београд, Србија - Фото: РТРС
Београд, СрбијаФото: РТРС

Србија је испунила 22 од укупно 27 индикатора који се посматрају за наведену листу и као земља оцијењена као умјерени иноватор позиционирала се испред осам чланица ЕУ - Мађарске, Грчке, Пољске, Литваније, Хрватске, Бугарске, Румуније и Словачке, саопштено је из Министарства за иновације и технолошки развој Србије.

Тим поводом, министар за иновације и технолошки развој Србије Ненад Поповић је оцијенио да је историјски напредак Србије на тој листи "најрелевантније признање за напоре које Влада Србије улаже у развој економије вођене иновацијама".

Према иновационим перформансама, на листи су установљене четири категорије земаља - иновациони лидери, јаки иноватори, умјерени иноватори и скромни иноватори.

Иновациони лидери имају перформансе више од 120 одсто у односу на ЕУ и ту спадају - Швајцарска, Данска, Финска, Луксембург, Холандија, Шведска и Велика Британија.

Јаки иноватори су остварили између 90 и 120 одсто просјека перформанси за ЕУ и ту су се нашли Аустрија, Белгија, Француска, Њемачка, Ирска, Словенија, Исланд, Израел и Норвешка.

Србија је у категорији умјерених иноватора који су остварили између 50 и 90 одсто од просјека перформанси за ЕУ, гдје припадају и Хрватска, Кипар, Чешка, Грчка, Естонија, Мађарска, Италија, Летонија, Литванија, Малта, Пољска, Португал, Словачка, Шпанија и Турска.

Категорија скромних иноватора обухвата земље које су оствариле мање од 50 одсто од просјека перформанси ЕУ у којој су Бугарска, Румунија, Македонија и Украјина, наводи се у саопштењу.

При изради листе иновационих резултата Европска комисија користи податке званичних међународних извора који су јавно доступни, а пресјек је направљен за податке објављене до 25. априла.