latinica  ћирилица
12/07/2018 |  13:00 ⇒ 13:13 | Аутор: СРНА

Међу пет најбољих и филм "Марадона по Кустурици" (ВИДЕО)

Властимир Судар, професор историје и теорије филма на лондонском Универзитету Кингстон, саставио је листу пет најбољих филмова о фудбалу, посебно истичући мађарски "Два полувремена у паклу", а међу пет посебних уврстио је и документарац "Марадона по Кустурици".
Кустурица и Марадона  (Фото: AP Photo / Matt Sayles) -
Кустурица и Марадона (Фото: AP Photo / Matt Sayles)

Уочи самог финиша Свјетског првенства у Русији, Судар је саставио листу фудбалских филмова, које сматра најзначајнијим због различитих разлога.

Филм Золтана Фабрија "Два полувремена у паклу" из 1962. године описује стварни догађај из Другог свјетског рата 1942. године, када су Нијемци приморали ратне заробљенике у Украјини да играју утакмицу која се звала "Утакмица смрти".

Затвореници би, да су је изгубили, били стријељани. Тај догађај је Фабри узео за тему свог филма, премјестивши збивања из Украјине у Мађарску. Филм је био успјешан и врло популаран, а онда га је узео Холивуд и урадио римејк.

Судар на листу ставља и тај римејк под називом "Бјекство у побједу" из 1981. године, који је дјело великана Џона Хјустона.

Међу пет филмова, Судар је уврстио и британски филм "Фирма" (1989) који је снимио чувени енглески режисер Алан Кларк.

То је један од првих филмова о хулиганизму који показује другу, врло важну страну фудбала која више нема везе с игром, већ са неким другим проблемима које људи знају да пројектују у тај спорт.

Судар на листу уврштава и два документарна филма са темом фудбала.

Један од њих је француски "Зидан - портрет за 21. вијек", који је снимио Енглез Даглас Гордон у сарадњи са Филипом Преноом, док је директор фотографије чувени Даријус Конџи.

Ријеч је о покушају естетизације фудбала, наводи Судар.

Он истиче и филм Емира Кустурице "Марадона по Кустурици", снимљен 2008. године, у којем Кустурица покушава да, као Алан Кларк у свом филму, унесе једну друштвену ноту схватања фудбала и фудбалске митологије, коју филм некада расклапа, а некада у њој учествује.