latinica  ћирилица
13/07/2018 |  07:45 ⇒ 12:31 | Аутор: sputniknews.com

НАТО послао четири поруке Балкану - Српска највише на удару

Тон декларације коју су лидери НАТО усвојили послије бриселског самита сугерише да Алијанса третира Босну и Херцеговину као да је већ чланица Сјеверноатлантског пакта. НАТО лидери свјесно игноришу ставове институција Републике Српске о војној неутралности, а мијешали би се и у изборе.
НАТО алијанса (Фото: Flickr) -
НАТО алијанса (Фото: Flickr)

Лидери НАТО у декларацији коју су усвојили на самиту у Бриселу нагласили су да је западни Балкан подручје од стратегијског значаја за Алијансу, а то "показује дуга повијест сарадње и операција у региону".

- Потпуно смо посвећени стабилности и безбједности западног Балкана - наводе лидери Сјеверноатлантског савеза, додајући да ће у том циљу "тијесно сарађивати с тамошњим државама".

Они су подржали јачање безбједносних снага на Косову и Метохији и нагласили су да је јачање веза НАТО и Србије корисно за Савез, Србију и цијели регион. Подржали су и наставак дијалога и склапање правно обавезујућег споразума између Београда и Приштине.

Према мишљењу декана бањалучког Факултета безбједности Предрага Ћеранића, лидери НАТО послали су четири важне поруке западном Балкану.

Прва порука адресирана је на Србију- подржавајући развој безбједносних снага на Косову и Метохији, Алијанса излази из оквира Резолуције 1244.

- Друга порука гласи да је НАТО посвећен стабилности и безбједности западног Балкана, али се под тим подразумијева да све земље буду под НАТО кишобраном. Дакле, стабилност је уколико сте у НАТО, уколико нисте, нећете бити стабилни - коментарише Ћеранић.

Трећа порука, каже Ћеранић, односи се на Босну и Херцеговину и на изборе који је очекују у октобру- лидери НАТО изразили су очекивања да ће октобарски избори у БиХ бити одржани по демократским стандардима, а такође су поздравили и наводни напредак у регистрацији непокретне војне имовине у земљи.

- НАТО се декларише као политичка организација која брине о изборима и наглашава интерес да их помно прати. Постоје друга међународна тијела која се везују за демократску процедуру избора, као што је ОЕБС, али овде се НАТО експонира као изричито политичка организација - сматра Ћеранић.

Интерес Алијансе за попис војне имовине четврта је порука упућена из Брисела.

- Књижењем војне имовине на БиХ нарушава се принцип дефинисан у Дејтонском споразуму, да 51 одсто територије припада Федерацији БиХ, а 49 одсто Републици Српској. Књижењем војне имовине, великих касарни са великим земљиштем, тај проценат би био озбиљно угрожен. То је прво што се уочава, а све је то везано за НАТО интеграције, велики притисак да се БиХ инкорпорира у НАТО - каже Ћеранић.

С обзиром на тон декларације, испада да је Босна и Херцеговина већ постала чланица НАТО, каже Ћеранић, упркос декларацији Народне скупштине Републике Српске о војној неутралности.

- НАТО потпуно игнорише ставове Републике Српске. Скупштина је високо политичко тијело и њен став не смије да буде игнорисан ни од кога, али НАТО се понаша на начин да жели да уграби БиХ као плијен и уопште их не дотичу одлуке највиших органа Републике Српске - закључује Ћеранић.