latinica  ћирилица
13/07/2018 |  11:47 ⇒ 14:40 | Аутор: СРНА

Неприхватљив дијалог на 20-годишњицу масовних отмица

Неприхватљиво је заказивање наставка дијалога Београда и Приштине за 18. јул, када се обиљежава 20 година од стравичног злочина - масовне отмице косметских Срба, поручили су из Удружења породица киднапованих и убијених на Космету у отвореном писму шефици ЕУ за спољне послове Федерики Могерини и предсједнику Србије Александру Вучићу.
"Зид" са фотографијама убијених и киднапованих Срба на КиМ - Фото: ТАНЈУГ
"Зид" са фотографијама убијених и киднапованих Срба на КиМФото: ТАНЈУГ

"Понижавајуће за косметске жртве је то што се уопште и баш тог дана воде преговори са тим злочинцима", саопштено је из Удружења.

Чланови породица окупљени у Удружење позвали су Могеринијеву да 18. јула, умјесто за преговарачки сто, дође и посјети собу "Косметске жртве" и ода пошту невино убијеним Србима, Ромима, Горанцима, Албанцима, а исти позив упућен је и предсједнику Србије.

"Поштовани предсједниче Вучићу, позивамо Вас да 18. јула са породицама косметских жртава одамо пошту жртвама. Тог дана нам је мјесто у спомен-соби, гдје ће бити одржано централно обиљежавање 20 година од злочина. Породице очекују да јавно затражите да Специјални суд за злочине ОВК коначно осуди вође ове терористичке, злочиначке организације", наглашавају из Удружења.

Они су поручили да је за породице косметских жртава 18. јули важан датум, баш као што је за међународну заједницу битан датум 11. јул, те замолили Вучића да не прихвата дијалог са предсједником самопроглашеног Косова Хашимом Тачијем.

Жесток напад припадника терористичке ОВК почео је 18. јула 1998. године на српска села Ораховац, Ретимље, Оптерушу, Зочиште и Велику Хочу. У нападу је до 22. јула убијено седам, а отето више од 110 српских цивила.

Након посредовања Црвеног крста, припадници ОВК су пустили жене и дјецу из колоне отетих, након чега се водило као нестало 45 цивила.

Пронађени су посмртни остаци 42 жртве, од којих 29 на стратишту Волујак и још 13 у масовној гробници у Малишеву. Чак 14 жртава је из српске породице Костић.