latinica  ћирилица
13/07/2018 |  13:42 ⇒ 14:54 | Аутор: ТАНЈУГ

Инфантино: Мундијал у Русији најбољи икада, хвала Путину

Свјетско првенство у Русији најбоље је организовано у историји, изјавио је предсједник Међународне фудбалске федерације Ђани Инфантино.
Ђани Инфантино - Фото: nezavisne novine
Ђани ИнфантиноФото: nezavisne novine

- Прије пар година сам говорио да ће ово бити најбољи Свјетски куп икада. Данас то могу рећи, са више увјерења ... То је најбољи Мундијал у историји. За то бих, прије свега, волио да се захвалим свима који су учествовали у организацији Свјетског првенства - рекао је Инфантино на конференцији за медије у Москви.

Први човјек ФИФА посебно се захвалио предсједнику Русије Владимиру Путину и руском народу.

- Велика захвалност Влади Русије, предсједнику Путину, организационом одбору, Фудбалском савезу Русије, руском народу и свим волонтертима који су били сигурни да ће ово Свјетско првенство бити најбоље - истакао је Инфантино.

Он је објаснио и да је Мундијал промијенио цјелокупну слику о Русији као земљи.

- Свјетско првенство је промијенило перцепцију свијета према Русији. Мислим да су сви који су овдје неко вријеме открили земљу добродошлицу - истакао је он.

- Стадиони су били 98 одсто попуњени. Више од милион навијача је посјетило Русију, утакмице је широм свијета пратило три милијарде људи. Очекује се да ће финале гледати милијарда људи. Дигитални канали су имали више од 11 милијарди прегледа садржаја, ВАР је био успјешан, антидопинг програм је био без преседана. Имали смо рекордни број тестова, а нити један позитивни налаз. Гледали смо сјајне утакмице, с пуно емоција, а само је једна завршила без голова - навео је први човјек ФИФА.

Открио је како ће се идући Мундијал у Катару одржати од 21. новембра до 18. децембра 2022. године.

- Лиге су добиле информације када ће се првенство играти како би могле прилагодити своје календаре такмичења. Мислим да је то права одлука, јер није могуће играти у јуну и јулу - подсјетио је он.

Додао је да постоји могућност да се већ сљедеће СП игра с 48 репрезентација.

- Прерано је за нагађања. Разговарали смо са Катарцима и наставићемо преговоре. Имамо отворену расправу. Међутим, ако сви уључени пристану, можемо и проширити формат - каже он.

Инфантино је увођење ВАР-а оцијенио као пун погодак.

- Због ВАР-а видјели смо поштеније првенство. Прихваћен је и добро функционише. Почели смо га тестирати прије двије године. Ја сам био скептичан, али ако не тестирамо нећемо знати одговор. Резултати су посве јасни и позитивни. Фудбал је контактни спорт и није сваки контакт прекршај. С ВАР-ом смо постигли да судија има могућност провјере да ли је донио праву одлуку, али и даље постоји слободно судијско увјерење - рекао је Инфантино.

Изнио је и бројне занимљиве податке - извршено је више од 440 провјера ВАР-а, при чему 19 промјена, 16 их је промијењено из лоше у исправну, а три су остале исте.

- ВАР не мијења фудбал, већ га чини поштенијим и транспарентнијим. Голови из офсајда постају прошлост, а на овом првенству није показан ниједан црвени картон. Можда и због ВАР-а, јер играчи сада знају да је могуће промијенити одлуку - нагласио је предсједник

Свјетско првенство у Русији завршава се у недјељу када ће се у финалу у Москви састати Француска и Хрватска на стадиону Лужњики.