latinica  ћирилица
13/07/2018 |  15:43 ⇒ 14/07/2018 | 10:25 | Аутор: РТРС

Зашто је лондонска Декларација штетна по интересе српског народа?

Недавни самит у Лондону још једном је показао да бх. ниво игнорише институције Републике Српске.

Осим што јој није припао ни евро за пројекте, потписане су четири, по оцјени званичника из Српске, штетне декларације.

Сматрају да ови документи отварају могућност да српски народ буде санкционисан, а историја представљена лажно.

За такав епилог криве српског члана Предсједништва БиХ Младена Иванића, због тога што, кажу, поново нису уважени ставови институција Српске.

У Иванићевом Кабинету тврде супротно.

Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица дао је негативно мишљење на Нацрт Заједничке декларације о ратним злочинима. Разлог - недовољно појашњене формулације прије свега, на признавање и поштовање пресуда међународних и домаћих судова у вези са ратним злочинима.

Изнесено мишљење није уважено, а Декларација је потписана.

- Како пред међународним тако и пред домаћим правосуђем, кривична одговорност је индивидуална те самим тим не постоји потреба да државе посебном декларацијом признају ове пресуде. Стога не постоји ниједан ваљан разлог због чега би се овако нешто деклративно морало потписивати, осим што постоји оправдана бојазан наметања колективне кривице, каже Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Овакве ставове Републичког центра подржао је СНСД-ов Сташа Кошарац. Наглашава да српски представници у Сарајеву не смију да дозволе да декларације буду ратификоване у Парламенту БиХ.

Категоричан је- Република Српска никада неће признати да је над Бошњацима у Сребреници почињен геноцид, нити дозволити да се српском народу припише колективна кривица за страдања у протеклом рату у БиХ.

- Текст те декларације много личи на текст британске Резолуције о наводном геноциду у Сребреници, чији су покретачи били Британци, а који је прије три године одбијен у Савјету безбједности Уједињених нација јер је Руска Федерација гласала против, додаје Кошарац.

Сада су, истиче Кошарац, Британци поново покушали да добију исту ствар, али овога пута, додаје, уз одборење Младена Иванића, који је скандалозно игнорисао негативно мишљење институција Републике Српске о Декларацији о ратним злочинима. То сматра великом и неопростивом грешком: "Потпуно недопустиво, национано неодговорно. Када институције Републике Српске имају негативан став о неком питању, да било ко, да долази из Републике Српске, а представља Републику Српску у заједничким институцијама БиХ, издигне се изнад ставова институција и поступа по властитом нахођењу. Овдје је потпуно јасно да је Младен Иванић наставио са једном таквом политиком."

А из кабинета Младена Иванића саопштено је да до посљедњег дана Кабинет није дао сагласност за потписивање текста заједничких декларација, све док, како је наведено у саопштењу, нису уважене све сугестије надлежних институција Српске: "У Декларацији о ратним злочинима избрисан је дио у вези са симболима, што је била сугестија Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица. Кад је ријеч о Изјави из области борбе против корупције, у потпуности је измијењена на начин да буду испоштоване све сугестије Владе Републике Српске."

- Јесте скинут тај дио у вези са симболима, али, ако су уважили тај став могли су и овај у вези са судским пресудама, додаје Којић.

У саопштењу је наведено и да је сагласност дата за потписивање Декларације о несталим лицима, али не и за приступање Оквирном плану за рјешавање питања несталих особа и сукоба у бившој Југославији.

Појашњавају да се Оквирном плану не може се приступити док не буде спроведена процедура у БиХ, у складу са надлежним Законом, а након консултација са свим релевантним институцијама у БиХ, што, како наводе, укључује и Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.