latinica  ћирилица
13/07/2018 |  16:17 ⇒ 14/07/2018 | 11:45 | Аутор: РТРС

Хоће ли НСРС формирати анкетни одбор о убиствима Кнежевића, Маузера и Марковића?

Након случаја "Драгичевић", Народна скупштина Републике Српске највјероватније ће се суочити и са захтјевом да се формира анкетни одбор у случајевима неријешених убистава полицијских и војних команданата Српске. То ће од њих тражити ветерани борачких удружења Српске који захтијевају одговоре на питање – докле се дошло са истрагама у предметима Срђана Кнежевића, Љубише Савића Маузера и Жељка Марковића.

"На улазу зграде у којој станује за сада непознати извршиоци лишили су живота Срђана Кнежевића, замјеника начелника Центра јавне безбједности Сарајево", архивски снимци.

Седми август 1998. Двије деценије касније – прича о убиству Белог вука и даље је без епилога. Као и у случају убиства Љубише Савића Маузера 2000. Иако је у затвору Ђорђе Ждрале, случај до краја није расвијетљен, а наручиоци су остали непознати. Наручиоци и извршиоци до данас су непознати и у случају Жељка Марковића начелника ЦЈБ-а Источно Сарајево убијеног 2002. године.

Видео погледајте и на нашем Јутјуб каналу:

"Тражимо покретање анкетног одбора, који ће да тражи од тужилаштва зашто за ових 19 година ништа нису макли са мртве тачке, гдје су ти предмети? Требао би неко да одговара за то", каже Новица Капурин, секретар Удружења бораца "Бели вукови" Пале.

Не дамо да се заборави на ове људе, поручују ветерани.

"Јер има и нових момената на одређена убиства које ћемо ми саопштити, прибавили смо и прибављамо још, тражићемо формирање одбора да нам се донесу предмети, поступајући тужуиоци, који су на тим предметима шта су урадили, јер свима је познато кривично дјело, убиство не застаријева", наводи Петар Цвјетиновић, предсједник Удружења ветерана Гарда "Пантери" Бијељина.

Захтјев ветерана још није стигао у скупштину. Међутим, у јавности се већ могу чути различите оцјене посланика – неки сматрају да се парламент Српске по закону и Уставу не може бавити случајевима у њеној надлежности и да се тражи од полиције и тужилашава да убиства расвијетле.

Други су пак за формирање одбора ако ће то покренути рад надлежних. Али да би било боље да се сачека да прођу избори.

"Сада у овом периоду рада су два до три мјесеца пред изборе, бојим се да би та добра намјера Анкетног одбора била исполитизирана. Актуелизовање Анкетног одбора сада када је НСРС у љетној паузи, или када је мјесец дана остало само послије рада скупштине, у изборној кампањи се поклапа. Сумњичав сам да би то била добра намјера и да би се постигла сврха", рекао је Недељко Гламочак, посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске.

Ништа спорно, да изборна кампања, а тога су сви свјесни, не траје већ одавно. А и сам рад Анкетног одбора у случају "Драгичевић" пратиле су оцјене о политизацији.

"Предизборна кампања траје већ годину дана и све се у Српској нажалост политизовало. Не знам зашто би на та три команданта требало да се сломе кола. Не знам само да ли овај или сљедећи сазив Народне скупштине, али ја сам свакако за", наводи Ненад Стевандић, потпредсједник Народне скупштине Републике Српске.

Стевандић истиче да након што је направљен преседан, Скупштина нема право никоме да забрани да покрене овакве иницијативе и сматра да би требало једну сједницу посветити управо свим неријешеним случајевима.

Како год се ствари даље развијале са иницијативом Белих вукова и Гарде "Пантери", једно је јасно – већ одавно је било вријеме да се стави тачка на болне странице Српске, односно да се они који су наручили и извршили убиства Кнежевића, Маузера, Марковића приведу пред лице правде.