latinica  ћирилица
13/07/2018 |  16:23 ⇒ 16:23 | Аутор: СРНА

РАК БиХ: Јавна расправа за нацрте два правила о накнадама за дозволе

Савјет Регулаторне агенције за комуникације данас је усвојио правило којим се прописује начин кориштења радио-фреквенцијског опсега 1452-1492 мегахерца за додатну везу према кориснику у мобилним или фиксним комуникационим мрежама у БиХ на технолошки неутралној основи.
РАК БиХ - Фото: РТРС
РАК БиХФото: РТРС

На јавне консултације у трајању од 45 дана упућени су нацрти два правила о накнадама за дозволе РАК-а.

На јавне консултације биће упућено ново правило којим се прописује обавеза, износ, начин плаћања и обрачун накнада за дозволе у радио-комуникацијама, емитовању и телекомуникацијама у БиХ, и одређују изузеци од плаћања ових накнада, као и поступање Агенције у случају њиховог неплаћања, а које је РАК донио ради отклањања бројних проблема који су настали у пракси.

Друго правило односи се на пружање услуга управљања електронским комуникационим мрежама у дигиталној земаљској радио-дифузији и њиме се регулише поступак додјеле дозволе за оператора мултиплекса, врсте и услови пружања услуга, управљање мултиплексом у земаљској радио-дифузији, те однос оператора мултиплекса и пружаоца аудио-визуелних услуга, као и медијских услуга радија и крајњих корисника.

Савјет РАК-а прихватио је информацију о нацрту извјештаја о финансијској ревизији Агенције за 2017. годину, информацију о анализи малопродајног тржишта дистрибуције аудио-визуелних медијских услуга и медијских услуга радија и информацију о анализи тржишта терминације позива у јавне телефонске мреже на фиксној локацији, велепродајни ниво.

У другостепеном поступку Савјет је разматрао жалбе против првостепених рјешења РАК-а, саопштено је из ове агенције.