latinica  ћирилица
13/07/2018 |  18:53 ⇒ 14/07/2018 | 10:35 | Аутор: РТРС

И даље бројна реаговања на Извјештај Комисије за Сребреницу

И данас бројна реаговања на списак са 22.000 имена припадника Војске Републике Српске који се доводе у везу са дешавањима у Сребреници у јулу 1995. године, а који је предсједница Удружења "Мајке Сребренице" Мунира Субашић предала њемачком тужиоцу.

Тај списак је настао још 2004. године, у спорном Извјештају Комисије за Сребреницу, коју је формирала тадашња Влада Српске предвођена СДС-овим и ПДП-овим кадровима, а прихватио предсједник Драган Чавић. Након најаве предсједника Додика да ће од Народне скупштине тражити поништавање тог извјештаја, тој иницијативи придружили су се и бројни званичници и организације проистекле из Одбрамбено-отаџбинског рата.

Иако су спискови наведени у Извјештају Комисије за Сребреницу направљени под великим притиском међународне заједнице и тадашњег високог представника Педија Ешдауна, они су и плод кукавичлука тадашње структуре власти у Српској, која је, прихватањем овог извјештаја, у опасност довела 22.000 припадника Војске Српске, који су учествовали у борбама око Сребренице, сматра ратни генерал Полиције, Томислав Ковач.

"У то вријеме Српска је имала и Војску и војне органе и ДБ. Људи из тих структура су били у тој комисији. Тако да Чавић не може да говори да нешто није потписано. Он је био врховни командант и једнима и другима, тако да је излишно у овом моменту избјегавати одгворност за то", истиче Ковач.

Многи се слично понашају и данас, сматра потпредсједник СНСД-а Никола Шпирић. На покушај наметања колективне одговорности српском народу, они који су били на власти те 2004. године, и даље ћуте, каже Шпирић.

"Многи су данас побјегли у мишију рупу и ни ријечи охрабрења према тим људима нисмо чули", наводи Шпирић.

Члан предсједништва СНСД-а, Сташа Кошарац, истиче да му је жао што су тадашња структура власти прихватила Извјештај, и поручује да ће садашња власт у Српској заштити грађане који су на спорном списку.

"Српска и њене институције ће одговорно стати иза сваког грађанина. Мислим да нису тачни спискови, да ту има злоупотреба и да се жели квалификовати велики број становника, што је потпуно нетачно и неприхватљиво", казао је Кошарац.

Иницијативи, коју је покренуо предсједник Додик, придружиле су се и бројне невладине организације, између осталих Републичка организација породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила и Организација старјешина ВРС.

"Организација старјешина ВРС тражи од НСРС да се одбаци овај извјештај и наложи Влади Српске да га, заједно са списковима који су достављени касније, прогласи ништавним", наводи Милован Милутиновић, предјседник Организације старјешина Војске Републике Српске.

Подсјећамо, предсједник Додик раније је рекао да због нетачних података, Извјештај о Сребреници треба укинути и да је предаја спискова добар повод за то. Додао је да су у том документу наведени подаци који нису тачни и нису потврђени ни у Хашком трибуналу, али су проузроковали бројне злоупотребе, посебно из Федерације.