latinica  ћирилица
14/07/2018 |  13:17 | Аутор: СРНА

Шаровић: Хитно реаговати на најављене мјере ЕУ

Министар спољне трговине и економских послова БиХ Мирко Шаровић затражио је да се што хитније реагује на најављену одлуку ЕУ о увођењу заштитних мјера за тржиште челика и алуминујума, као одговор Брисела на потез САД, како би се заштитила домаћа производња.
Мирко Шаровић - Фото: СРНА
Мирко ШаровићФото: СРНА

Шаровић је поводом најављене одлуке ЕУ одржао хитне консултације са надлежним секторима у Министарству и институцијама на којима су размотрене могуће импликације ове мјере на тржиште БиХ и субјекте које се баве производњом челика и производа од челика.

Према одређеним процјенама, због увођења квота од ЕУ у овом сектору у БиХ би могло бити угрожено око 10.000 радних мјеста, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских послова БиХ.

Шаровић је затражио да се што прије сачини детаљна анализа ових мјера, уз приједлог могућих реакција и адекватних мјера БиХ, како би се домаћа производња максимално заштитила.

"Имајући у виду да су најављене мјере проблематичне и са становишта Споразума о стабилизацији и придруживању, а којим су се и ЕУ и БиХ обавезале да поштују правила слободног тржишта, о ставовима БиХ биће обавијештена Европска комисија и надлежни Директорат трговине ЕУ", истакао је Шаровић.

С циљем проналажења најбољих рјешења за привреду, Шаровић ће наредних дана обавити консултације са надлежним институцијама земаља региона које ће се, такође, наћи на удару најављених мјера ЕУ.