latinica  ћирилица
14/07/2018 |  21:57 | Аутор: СРНА

Мокра Гора: Почео фестивал "Бољшој"

Шести фестивал класичне музике "Бољшој" почео је на Мећавнику, а до 17. јула за Златну, Сребрну и Бронзану матрјошку надметаће се млади таленти из Србије, Републике Српске и Русије.
Мећавник: Бољшој театар - Фото: СРНА
Мећавник: Бољшој театарФото: СРНА

Фестивал "Бољшој" отворио је умјетнички директор манифестације Емир Кустурица и члан Управног одбора компаније "Гаспромњефт" Александар Дибаљ.

Славни виолиниста Немања Радуловић и првак балета Константин Костјуков својим наступима увеличали су отварање овогодишњег "Бољшоја", преноси "Спутњик".

Циљ фестивала, који од оснивања подржава руска компанија „"Гаспромњефт"“, јесте промоција младих талената из музичких школа и академија из Србије, Републике Српске и Русије.

Млади музички таленти у наредних неколико дана такмичиће се у двије старосне категорије - од 13 до 17 и од 18 до 25 година, а о најбољима ће одлучивати жири који чине декан Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву Дражан Косорић, у својству предсједника, те руски пијаниста Јуриј Розум и професор Зоран Комадина.

Мајсторске курсеве младим талентима одржаће познати музичари који су гости фестивала.

Фестивал "Бољшој", осим такмичарског дијела, чини и богат ревијални програм током којег ће наступити звијезде свјетског нивоа, а у наредним данима очекује се долазак једног од најтраженијих пијаниста свијета Дениса Мацујева.

Јутарњи часови резервисани су за пројекције култних руских филмских остварења, а сваке вечери под ведрим небом, своја виртуозна умијећа представиће свјетске звијезде класичне музичке сцене.

На завршној фестивалској вечери наступиће виолинисти Јулијан Рахлин и Роман Симовић са секстетом оформљеним специјално за фестивал "Бољшој" који чине Роман Симовић, Сара Мекелрејви, Милена Симовић, Борис Андријанов и Драган Ђорђевић.

Влатко Стефановски трио одржаће концерт на затварању Фестивала.