latinica  ћирилица
15/07/2018 |  12:41 | Аутор: СРНА

Грађанима упозорење за преваре путем друштвених мрежа

Из бањалучке Полицијске управе саопштено је да је у претходном периоду примијећена појава пријављивања кривичних дјела превара путем друштвених мрежа.
Полицијска управа Бањалука - Фото: РТРС
Полицијска управа БањалукаФото: РТРС

Грађани су довођени у заблуду и преварени тако што су путем друштевних мрежа ступали у контакт са лицима која су направила лажни профил са фотографија веће своте новца и тикета спортских кладионица, и која су обећавала дојаву о исходу спортског меча, уз позивање да се обрате заинтересовани који желе на брзину да зараде велике своте новца.

Након што би им се заинтересовани јавили, осумњичени су, како наводе из бањалучке Полицијске управе, обећавали да ће им доставити коначан резултат о исходу утакмице, уз претходну уплату дијела новца.

Након што оштећени уплате, уколико би се резултат подударио са обећањем, настављали су тражење новца уз даље обећање да ће достављати и друге резултате и да ће коначна зарада бити велика, а уколико се исход утакмице није усагласио са дојавом, блокирали би приступ профилу оштећеног или га и даље одржавали у заблуди да ће добити новац након сљедеће уплате.

Из Полицијске управе Бањалука као други начин извршења кривичног дјела превара путем друштвених мрежа истичу да осумњичени остваре контакт путем друштвених мрежа са оштећенима, те му уз обећање исхода резултата утакмице траже да уплати новац на име добијања података о тачном исходу клађења, а потом користе његов профил за наводну рекламу, на шта оштећени пристаје у нади да ће зарадити на име коришћења профила и будуће зараде на клађењу, што се не реализује.

Осумњичени су, како се истиче у саопштењу, на описани начин остварили значајну имовинску корист јер су новац добијали од оштећених лица у износу од најмање 200 КМ по једној уплати, а након извршене преваре су гасили профиле.

Након одређеног времена осумњичени су отварали нове лажне налоге, те на тај начин поновили кривично дјело.

Полицијска управа Бањалука интензивно ради на спречавању и расвјетљавању ових кривичних дјела и позива грађане да, уколико су били жртве превара, то пријаве у најближу полицијску станици или на бесплатан број 122.