latinica  ћирилица
15/07/2018 |  15:31 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

У Гостовићу годишњи сусрет бивших мјештана овог краја

У Гостовићу, у општини Завидовићи, годишњи сусрет бивших мјештана овог краја, Срба који су 1992. протјерани из својих домова.

Избјегло их је око 3.000, а до сада се вратило тек десетак.

И они који су се вратили у Гостовић, посустају. Бранислав Ристић вратио се 2005. године, али је након 10 година одустао и преселио се трајно у Добој. Није, каже, било подршке повратку.

"Испрва је било мало провокације, касније мало се то смирило. Све обећавају, вичу направите списак за одрживи повратак, биће, предамо папире, али нема од тога ништа, рекао је Ристић.

Већина Гостовићана живи у Модричи. Има их и у Шамцу и Вукосављу и другим општинама, а у родни крај долазе прве недjеље по Петровдану. Тек да их, кажу, жеља мине. Данас су дочекали и владику Хризостома и освештали новоизграђену надстрешницу испред цркве Светог Николе у Чардаку.

"Ми смо одавде физички отишли, али смо духовно још присутни и никада нећемо отићи. То говори шта смо успјели да обновимо, све је ово било порушено", изјавио је Богдан Божић.

"Плачемо за својим крајем увијек, али шта имамо од тога, ништа. Не можеш наћи гдје је била кућа, нити знаш гдје је кућа", каже Драгица Цвјатковић.

"Ту ми је отац сахрањен. Ту је погинуо, то ме највише привлачи", рекла је Ружа Гојковић.

Срушене и спаљене куће , оштећена гробља, лоша инфраструктура, све то потпуно је зауставило повратак у Гостовић. Клима се ,кажу избјегли Срби, помало мијења, али је предуслове за повратак требало обезбиједити много раније. 

"То би требало да су неке веће донације. Да се дадну да би се могло успјети да се један дио народа врати и ово је изузетно лијепо мјесто и овдје је живјела 22 српска села у долини Гостовића", истакао је предсједник Удружења Гостовићана Модрича Раденко Лазић.

Расељени на све стране, једном годишње Гостовићани обиђу гробове предака и запале свијеће. Да родни крај неће заборавити, иако далеко од њега, показује и иницијатива за обнову манастира Удрим из 15. вијека.