latinica  ћирилица
15/07/2018 |  15:41 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Козарска Дубица - временски услови онемогућили санацију насипа

У селу Млинарице, код Козарске Дубице, због неповољних временских услова праћених кишом, још увијек није почела санација насипа који је у марту оштетило клизиште због чега је пријетила опасност од пробијања насипа и излијевања ријеке Саве, што је могло да угрози села у Дубичкој равни и општину Козарска Дубица.

Санација насипа у дубичким Млинарицама, који су дио реконструкције Савског насипа, који се изводи у оквиру пројекта "Хитна помоћ и заштита од поплава на подручју Републике Српске", финансираног из кредитних средстава Европске инвестиционе банке у износу од 55 милиона евра, почиње чим то омогуће временски услови. За овај дио насипа, у циљу безбједности, урађено је и ново техничко рјешење.

Мјештани дубичких Млинарица, плаше се јесени, а брине их и кишно љето. Надају се да се неће поновити мартовски сценарио, када је оштећен насип и Дубичка раван од водене силе одбрањена надљудским напорима. Кажу, машине су одавно паркиране уз насип, али их брине што санација не почиње. 

"Плашимо се киша. Нека ударе кише, ево је исто као и прољетна. Ништа урађено није доље. Не дај Боже да провали, па оде ова читава раван до близу Дубице, Градина, под Орахову. Хиљаду и нешто кућа оде у воду", рекао је мјештанин Млинарица Рајко Митраковић.

"Застој постоји, због чега ми овдје не знамо. Ево овде сам седамдесета година већ живим овдје, знам шта је вода. Не дај Боже да се деси поново тако. Ако овако настави, највјероватније може бити тако нешто слично", изјавио је мјештанин Бранко Рељић.

У ресорном министарству тврде, санација насипа у Млинарицама почиње чим то омогуће временски услови. 

"Овај дио који се урушио, ту још нису почели радови, али ево држимо министра за ријеч и надамо се да ће то бити завршено, јер је ту ингеренција искључиво владиних институција, министарства. Општина Козарска Дубица је већ уложила довољно средстава, да не кажем много, преко 100 хиљада марака на крпање тих насипа који су пријетили да поплаве општину Козарска Дубица и имамо сад проблема око тих наплата, али се надам да ћемо наћи заједничко рјешење", нагласио је начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић.

Вишедневна киша није ишла наруку. То потврђују и инвеститори, "Воде Српске". У писаном саопштењу наводе да је због великог клизишта за оштећени дио насипа у Млинарицама, у дужини од око три стотине метара, израђено и ново техничко рјешење. 

"Ја мислим да ће то значити пуно за читаву Дубичку раван. Морамо знати да је Козарска Дубица међу три општине у Републици Српској која је опасана ободним каналима и разноразним одбрамбеним каналима, одводним каналима и насипима. Ту је ријека Уна, ту је ријека Сава и унски и савски насип ће овим пројектима бити санирани", истакао је посланик у Народној скупштини Републике Српске Дарко Бањац.

Извођач радова предузеће "Приједорпутеви" тренутно ради припреме, прије свега исушивање материјала.