latinica  ћирилица
15/07/2018 |  18:54 ⇒ 16/07/2018 | 07:55 | Аутор: РТРС

Французима финале и богиња "Ника"!

Репрезентације Француске је нови Свјетски шампион! У великом финалу Мундијала у Русији “триколори” су савладали Хрватску са 4:2.
ФИФА свјетски куп 2018. (фото: facebook.com/fifaworldcup) -
ФИФА свјетски куп 2018. (фото: facebook.com/fifaworldcup)

Французи су тако дошли до другог трофеја “богиње Нике”, након 1998. године када су на свом терену били бољи од Бразила.

Спектакуларно финале у Москви са чак шест погодака, отвореном игром, у којој је Хрватска имала посјед лопте, а Француска опасне контранападе који су на крају и пресудили побједника. Треба рећи да су Хрвати у наставку меча дјеловали и доста истрошено, сигурно да је данак три продужетка у елиминационој фази одузео свјежину да се пружи бољи отпор новим шампионима.

Француска је повела у 18. минуту. Антоан Гризман центрирао је из слободног ударца, лопта је закачила Манџукића по глави и завршила је иза леђа Данијела Субашића.

Међутим, није се дуго чекало на одговор "ватрених". Канте је морао да прекине контру у 28. минуту, у чему је успио на 35 метара од гола, али су Хрвати имали спремну уиграну акцију. Модрић је послао дугу лопту на крило, она је враћена на пенал прије него што је Домагој Вида одложио до Перишића, а овај је феноменалним ударцем закуцао у даљи угао – 1:1!

Играло се у таласима, а полувријеме је закључила ВАР технологија!

Послије ударца из угла Умтити није успио да захвати лопту на ивици петерца, али је она потом погодила Перишића у руку.

Судија Питана је у први мах показао на нови корнер, али је онда реаговала екипа из ВАР студија. Отишао је да погледа снимак, дуго се двоумио, да би на крају ипак показао на бијелу тачку! Одговорност је преузео Гризман и рутински послао лопту на једну, а Данијела Субашића на другу страну. Француска је поново у предности 2:1!

Хрватска је почела падати, а "триколори" су то почели обилато користити. Сијевалу су контре, и лијепи голови. Прво је Погба са 16 метара повисио предност у 59. минуту на 3:1, да би Мбапе у 65. минуту топовским пројектилом са преко 20 метара пробио Субашића за 4:1.

Ипак, велика грешка Лориса само три минута касније, и Манџукић враћа какву такву наду Хрватској да би евентулано до краја меча могла направити чудо и преокрет. Међутим, није било снаге, нити знања, Французи су мирно привели меч крају. Славље на трибинама могло је почети, Француска је шампион свијета....