latinica  ћирилица
16/07/2018 |  11:32 ⇒ 14:55 | Аутор: СРНА

Шкребић: Позив послодавцима да поштују договор о повећању плата

Предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Драгутин Шкребић рекао је Срни да Унија подржава договорено повећање плата и да би сви послодавци требало то да испоштују, како би избјегли санкције предвиђене законом.
Драгутин Шкребић - Фото: pressonline.rs
Драгутин ШкребићФото: pressonline.rs

"Ако нас је држава нечега ослободила, зашто то не прелити у повећање плата", рекао је Шкребић.

Он је нагласио да су највећи проблем људи са малим платама, те да послодавци у потпуности подржавају договорено повећање.

"Подржавамо и учествовали смо у креирању законске регулативе за повећање неопорезивог дијела дохотка и, углавном, у сврху повећања плата јер смо свјесни да су плате мале и да морамо све чинити да их повећамо и управо смо се изборили да повећање буде свима једнако јер су проблем те најниже плате, а они који имају више од 1.000 КМ на неки начин могу живјети, они нису барем угрожени", рекао је Шкребић.

Он је додао да плату неће повећати ниједно законско рјешење, већ да ће повећање дириговати тржиште.

Шкребић је навео да повећање плата може бити само кроз пореске олакшице и увођење нових технологија и повећање продуктивности.

"Ако има остатка, лако је повећати плату, ако нема зарађенога оне могу бити и смањене, нико неће моћи рећи плата мора бити толика, то је илузија, али овај дио који је држава ослободила пореза, мислим да би се стварно требало прелити, треба бити коректан и прелити у плате радницима", рекао је Шкребић.

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија рекао је да ће послодавци који не буду повећали плате радницима на основу повећања неопорезивог дијела дохотка на 500 КМ бити кажњени, и то правна лица од 3.000 до 9.000 КМ, а одговорна лица од 1.000 до 3.000 КМ.

Тегелтија је објаснио да су измјенама и допунама Закона о порезу на доходак предвиђене двије нове санкције које се односе на неплаћање пореза по одбитку и на исплату средстава по основу коришћења личног одбитка пореском обвезнику.