latinica  ћирилица
16/07/2018 |  11:37 ⇒ 11:37 | Аутор: СРНА

До сриједе анализа о могућим посљедицама одлуке ЕУ

Секретар Удружења металургије и прераде метала Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић изјавио је за Срну да ће до сриједе, 18. јула, бити урађене анализе о томе како би се на производњу челика у БиХ могла одразити одлука ЕУ о увођењу заштитних мјера за тржиште челика и алуминијума.

Ћорић је навео да анализа треба да покаже колико је једини произвођач челика у БиХ предузеће "Арселор Митал" заступљено на тржишту ЕУ и колико домаћа производна предузећа раде челичних дијелова који се извозе у ЕУ.

"Те активности започело је Министарство спољне трговине и економских односа БиХ и до краја седмице БиХ би требало да упути ЕУ коначан одговор о овом питању", рекао је Ћорић.

Он је навео да је БиХ мали произвођач који ни у ком случају не може нарушити никакве односе у ЕУ, али да не би требало бити ни већих посљедица по БиХ, те да је потребно видјети колико је челика увезено, а колико извезено.

Ћорић је нагласио да би посљедице могло једино да осјети предузеће "Арселор Митал".

Министар спољне трговине и економских послова БиХ Мирко Шаровић затражио је да се што хитније реагује на најављену одлуку ЕУ о увођењу заштитних мјера за тржиште челика и алуминијума, као одговор Брисела на потез САД, како би се заштитила домаћа производња.

Из овог министарства је раније саопштено да је Шаровић поводом најављене одлуке ЕУ одржао хитне консултације са надлежним секторима у Министарству и институцијама на којима су размотрене могуће импликације ове мјере на тржиште БиХ и субјекте које се баве производњом челика и производа од челика.

Према одређеним процјенама, због увођења квота од ЕУ у овом сектору у БиХ би могло бити угрожено око 10.000 радних мјеста