latinica  ћирилица
16/07/2018 |  14:33 ⇒ 21:09 | Аутор: СРНА

Глухаковић: Етно-еко простори добијају на значају у туризму Српске

Министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић присуствовао је данас свечаном отварању Етно-села "Усора", који је у саставу Здравствено-туристичког центра "Бања Врућица", за које је навео да ће значајно употпунити туристичку понуду Српске.
Предраг Глухаковић - Фото: СРНА
Предраг ГлухаковићФото: СРНА

Глухаковић је рекао да етно-еко простори све више добијају на значају у туристичкој понуди.

"Ово је будућност и оваквог простора нема много у Републици Српској. Ова дестинација сигурно ће прерасти у репрезент туристичке понуде у Српској", изјавио је Глухаковић новинарима прије свечаног отварања комплекса, коме је присуствовао и министар здравља и социјалне заштите Српске Драган Богданић.

Глухаковић је најавио подршку министарства у промоцији објекта, за који је навео да ће бити уврштен у монографију свих етно-еко простора у Српској, која је у припреми.

Министар је рекао да очекује помоћ и локалне туристичке организације с обзиром на то да етно-еко простори са гастро понудом све више добијају на значају у туристичкој понуди Српске.

Он је истакао да у овој области, у којој је евидентирано више од десет етно- локација, и даље примат држи Етно-село "Станишићи" из Бијељине, које је евидентриало око 1.000.000 транзитних посјета.

Предсједник Синдиката трговине, туризма и угоститељства Републике Српске Горан Савановић истакао је да је Бања Врућица узоран послодавац, који редовно измирује обавезе према запосленима.

Он је оцијенио да је ријеч о професионалном особљу, с обзиром на то да Теслић има образовну установу угоститељске струке.

Генерални директор ЗТЦ "Бања Врућица" Александар Радошевић појаснио је да се ради о аквизицији комплекса површине од 3.600 квадратних метара, укупног износа од око 700.000 КМ.

"Имамо намјеру да се понуда употпуни авантуристичким садржајем - лов и риболов", рекао је Радошевић и навео да ће комплекс претрпјети одређене измјене како би се прилагодио стандардима Бање.

Он је рекао да ће у Етно-селу "Усора" бити запослено 15 нових радника, а да ће гастро понуду употпунити препознатљиве намирнице са овог простора.

Радошевић је рекао да је објекат већ отворен да прими домаће и стране госте, који од садржаја на располагању тренутно имају два отворена базена, ресторан, те шест смјештајних јединица.

Свечаности су присуствовали и предсједник Удружења пензионера Републике Српске Раде Ракуљ, као и представници локалне управе.

Етно-село "Усора" смјештено је уз регионални пут Тедин Хан-Теслић-Бистричак, уз саму ријеку Велику Усору, у насељу Милан Поље које је од комплекса "Бања Врућица" удаљено око 18 километара, а од Теслића око 26 километара.