latinica  ћирилица
16/07/2018 |  14:56 ⇒ 17:39 | Аутор: СРНА

Фазлић: Сутра измјештање миграната из Дома пензионера

Градоначелник Бихаћа Шухрет Фазлић изјавио је Срни да би сутра требало да буду измјештени мигранти који се налазе у Дому пензионера у овом граду.
Мигранти - Фото: РТРС
МигрантиФото: РТРС

"Да ли ће то бити сутра, да ли ће бити нађен неки простор, не знам. Требало би наводно бити, рекао је Фазлић.

Он је за сутра најавио и сједницу Градског вијећа, на којој ће бити разговарано и о ранијем закључку Вијећа о одржавању протеста у Сарајеву с циљем проналажења рјешења за мигрантску кризу на подручју Бихаћа.

"То је закључак Градског вијећа чија је реализација била одгођена у нади да неће бити потребе за одласком у Сарајево", рекао је данас Фазлић.

Он је навео да је прошле седмице имао састанке у вези са мигрантском кризом на подручју Бихаћа са високим представником Валентином Инцком, специјалним представником и шефом Делегације ЕУ Ларсом Гунаром Вигемарком те командантом Еуфора генералом Мартином Дорфером.

"Прошле седмице на бројне адресе послао сам допис да је грађанима Бихаћа угрожена безбједност и да у складу са својим надлежностима сви треба да предузму нешто", додао је Фазлић.

Према његовим ријечима, ситуација на подручју Бихаћа из дана у дан је све гора због све већег броја миграната.

"Бојимо се шта кад дође зима, кад дођу хладнији дани, шта може бити. Постају нервозни и они и ми", упозорио је Фазлић.

Наводећи да је, према подацима МУП-а Унско-санског кантона од прије двије седмице, на подручју овог града било више од три хиљаде миграната, Фазлић је рекао да нема свјежије податке о њиховом броју.

Градоначелник Бихаћа сматра да је за рјешење мигрантске кризе потребно само да Министарство безбједности БиХ спроводи законе о странцима и азилу, који прописују како се поступа са тим људима.

"Чекати да они уђу овдје, па на неки начин изађу из БиХ и уђу у Хрватску, а сваким даном их је све више, за нас је неприхватљиво", закључио је Фазлић, који није желио да коментарише најновије инциденте у Бихаћу у којима су учествовали мигранти.

На састанку премијера Унско-санског кантона Хусеина Рошчића и градоначелника и начелника Кантона у петак, 13. јула је закључено да се мигранти из Дома пензионера сутра измјесте на локалитет Ђачког дома и да Дом пензионера буде запечаћен.