latinica  ћирилица
16/07/2018 |  16:11 ⇒ 20:52 | Аутор: СРНА

Звиздић очекује активирање МАП-а крајем године

Предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић изјавио је данас да очекује да ће БиХ до краја године активирати Акциони план за чланство у НАТО.
Денис Звиздић - Фото: СРНА
Денис ЗвиздићФото: СРНА

Он је истакао да свој оптимизам заснива на основу дискусија и бројних састанака који су претходили самиту НАТО-а у Бриселу.

"Наравно, да је НАТО овај пут имао важније теме од повећања буџета свих чланица пакта и даље сарадње, али желим да кажем да је већина оног што је постављено као услов БиХ реализовано", рекао је Звиздић новинарима.

Он је истакао да су скоро све локације /перспективне војне имовине/ у Федерацији БиХ укњижене /на Министарство одбране БиХ/ и да постоји судска пресуда која ће бити матрица за локације у Републици Српској.

"Усвојен је план одбране и иде се у његову имплементацију. Обезбијеђена су потребна буџетска средства. Дио смо бројних мисија НАТО-а и у принципу идемо ка плану интероперабилности и задовољавамо све за МАП", рекао је Звиздић.

Предсједавајући Савјета министара сматра да, то што током самита НАТО-а у Бриселу није био прави моменат и што је било више ријечи о позиву Македонији да буде чланица овог војног савеза, не значи да БиХ врло брзо неће добити активиран МАП.

На Самиту НАТО-а 2010. године у Талину БиХ је добила условни МАП, односно да се план за чланство активира након укњижавања перспективне војне имовине на Министарство одбране БиХ.