latinica  ћирилица
16/07/2018 |  17:54 | Аутор: ТАНЈУГ

Објављен први том изабраних дјела Душана Ковачевића

Када се говори о академику Душану Ковачевићу, драмском писцу, романсијеру, сценаристи и редитељу, може се рећи да је он савремени Нушић и највећи савремени драмски писац у региону.
Душан Ковачевић    (Фото:
Foto: Goran Srdanov / RAS Srbija) -
Душан Ковачевић (Фото: Foto: Goran Srdanov / RAS Srbija)

Написао је 21 драмско дјело и 15 филмских и телевизијских сценарија и три књиге. Режирао је позоришне представе и филмове. Његове драме извођене су у више од 150 иностраних позоришта, међу којима су и позоришта у Њујорку и Лондону, а преведене су на све велике свјетске језике. Једини је драмски писац коме су у једној години, и то када је био студент на трећој години Академије за позориште и филм, игране двије драме, које су потом постале култне.

У издању београдске Лагуне објављена се Ковачевићева изабрана дјела и из штампе је изашао први том који обухвата четири драме: "Маратонци трче почасни круг", "Радован  Трећи", "Свемирски змај" и "Шта је то у људском бићу што га тера према пићу".

Аутор је одабрао, у сарадњи са уредником Дејаном Михаиловићем, драме које ће бити распоређене у шест томова.

Његова драмска дјела пуна су хумора сваке врсте, проткана су црним хумором и гротеском. Ликови су често спој лијепог и ружног, носе у себи примитивизам и често неочекивану најфинију племенитост. Слика су традиционалног и скоројевићког друштва, које доживљавамо као препознатљиво.

У његовим остварењима бришу се јасне жанровске границе и преплићу се комедија карактера, комедија нарави, фарса и драма у ужем смислу.

Ковачевић је створио комедије које упечатљиво говоре о духу нашег времена, чији хумор прихватају генерације младих као свој, и постао је, послије четири и по деценије присуства на позоришним сценама, телевизији, филму, дио наше културе.