latinica  ћирилица
16/07/2018 |  22:05 ⇒ 17/07/2018 | 12:41 | Аутор: СРНА

Потписан споразум о сарадњи два Андрићева града

Предсједник општине Херцег Нови Стеван Катић и начелник општине Вишеград Младен Ђурђевић потписали су вечерас у Кући Иве Андрића у Херцег Новом Споразум о сарадњи ова два града у којима је нобеловац провео дјетињство и дио живота након добијања Нобелове награде.

Споразум је потписан полазећи од традиционално пријатељских односа два града и њихове блискости у области културе и стваралаштва која се манифестовала и кроз чињеницу да су оба града била значајан дио живота и стваралаштва Иве Андрића.

Ђурђевић је након потписивања Споразума рекао да му је вечерас у Андрићевој кући у Херцег Новом срце велико као Русија.

- Срце ми је као Русија, јер је ово велики корак у сарадњи два Андрићева града у области културе, стваралаштва, туризма, спорта, али и привреде - рекао је Ђурђевић, преносећи поздраве Вишеграђана присутнима у Кући Иве Андрића.

Он је изразио наду да ће и Вишеград једног дана имати Кућу Иве Андрића као што то има Херцег Нови.

- Имамо Андрићград захваљујући Емиру Кустурици, а надам се да ћемо имати и Кућу Иве Андрића - рекао је Ђурђевић и позвао Новљане да посјете Вишеград.

Катић је истакао да Споразум треба почети одмах спроводити, посебно јер је ријеч о два града у којима је живио Иво Андрић.

- Реновирањем и отварањем Куће Иве Андрића, Херцег Нови је дао допринос сјећању на великог нобеловца, а од вечерас капија његове куће неће бити закључана него широм отворена за све госте, пјеснике, писце и туристе - рекао је Катић.

Он је такође рекао да је прије потписивања Споразума са Ђурђевићем у општини Херцег Нови имао успјешан састанак на којем је било говора о сарадњи два града у области привреде и туризма, као и о другим дјелатностима у оквиру и надлежности локалних самоуправа.