latinica  ћирилица
17/07/2018 |  10:16 ⇒ 19:55 | Аутор: klix.ba

Почело "ухљебљавање" савјетника министара у институцијама БиХ

За нешто више од два мјесеца у БиХ ће бити одржани предсједнички и парламентарни избори. То значи да се ближи и крај мандата особа запослених на позицијама савјетника државних министара. Домаћи функционери већ су почели спровођење добро уходане методе рјешавања радног статуса чланова својих кабинета масовним запошљавањем савјетника у институцијама БиХ.
Заједничке институције БиХ - Фото: РТРС
Заједничке институције БиХФото: РТРС

У посљедњем броју Службеног гласника БиХ објављена је информација о именовању директора Службе за заједничке послове институција БиХ. На ту позицију именован је Драган Шојић, некадашњи савјетник министра спољне трговине и економских односа БиХ Мирка Шаровића.

Поред Шојића, запослење у статусу државног службеника добио је и бивши Шаровићев савјетник Саво Крунић. Он је постављен на радно мјесто шефа Одсјека за контролу вањскотрговинског саобраћаја стратешке робе Сектора за спољнотрговинску политику и страна улагања - Министарство спољне трговине и економских односа БиХ, почев од 1. маја 2017. године.

Мира Михајловић, некадашња савјетница министра Шаровића, према подацима из Службеног гласника БиХ, постављена је од 24. октобра 2016. године на радно мјесто шефице Одсјека за стратешко планирање у Сектору за правне и опште послове у Министарству спољне трговине и економских односа БиХ.

Посао је прије неколико мјесеци, тачније 1. маја 2018. године, добио и Коста Петрушић који је такођер раније радио у кабинету министра Шаровића. Петрушић је постављен на радно мјесто стручног савјетника за стратешко планирање у Одсјеку за стратешко планирање Сектора за правне и опште послове у Министарству спољне трговине и економских односа БиХ.

У кабинету министра цивилних послова БиХ Адила Османовића у статусу савјетника био је запослен Дамир Шишић који се данас налази на позицији вршиоца дужности помоћника директора за подршку Центра за уклањање мина у БиХ. Иначе, Центар за уклањање мина у БиХ је једна од организационих јединица Министарства цивилних послова БиХ.

Небојша Шврака је у ранијем периоду био ангажован као савјетник у кабинету бившег замјеника министра цивилних послова БиХ Војина Мијатовића који је крајем 2017. године поднио оставку. Његов бивши савјетник постављен је на радно мјесто вршиоца дужности директора Фонда за повратак БиХ (самостална управна организација на нивоу БиХ).

Посао државног службеника добила је и Милица Лопатић, секретарица министра спољних послова БиХ Игора Црнадка. Лопатић је запослена на радно мјесто III секретар у Одсјеку за економску дипломатију Сектора за билатералне односе - Министарство вањских послова БиХ, почев од 15. децембра 2017. године.

У Министарству спољних послова БиХ на радном мјесту I секретар у Одсјеку за церемонијал Одјела за дипломатски протокол запослена је Биљана Јошић-Бајић, савјетница министра спољних послова БиХ Игора Црнадка, почев од 15. децембра 2017. године", пише у саопштењу за јавност.

У кабинету Игора Црнадка као савјетник је био запослен и Драгиша Делић који је именован за помоћника министра у Сектору за опште послове Министарства спољних послова БиХ.

Још један савјетник министра Црнадка именован је на бољу позицију. Ријеч је о Александру Голијанину који је именован за директора Агенције за надзор над тржиштем у Босни и Херцеговини.

Далида Међедовић, која је 2015. године била савјетница министрице за људска права и избјеглице БиХ Семихе Боровац, данас је запослена као помоћница министрице у Сектору за опште, правне и финансијско-материјалне послове Министарства за људска права и избјеглице БиХ.