latinica  ћирилица
17/07/2018 |  16:27 | Аутор: СРНА

"Забринутост због тешког положаја Срба у Црној Гори"

Чланови Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије и представници Конференције Срба из региона данас су на сједници изразили забринутост због тешког положаја Срба у Црној Гори.
Одбор Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону - Фото: СРНА
Одбор Скупштине Србије за дијаспору и Србе у регионуФото: СРНА

Предсједник Одбора Миодраг Линта рекао је да су чланови Одбора свјесни тешког положаја Срба у Црној Гори и указао на онемогућавање Срба да добију статус народа у Црној Гори, саопштено је из Скупштине Србије.

У саопштењу се наводи да је Линта, на састанку у Београду, као проблем истакао и спречавање запошљавања Срба у државним институцијама, али и приватном сектору, третирање српског језика као језика другог реда.

Он је истакао да су ту и напади на имовину српске цркве и онемогућавање слободе кретања црквеним достојанственицима, као и лидеру једине српске парламентарне странке Андрији Мандићу, наводи се у саопштењу.

Предсједник Српског националног савјета у Црној Гори Момчило Вуксановић подсјетио је да је јуче упутио писмо предсједнику Србије Александру Вучићу, у којем је образложио да је положај српског народа на простору Црне Горе условљен промјеном националног идентитета.

Вуксановић је навео да је српски језик, који је према подацима са посљедњег пописа матерњи језик највећег броја грађана у Црној Гори, потпуно преименован, а ћирилично писмо, које је по Уставу Црне Горе равноправно, има статус само дозвољеног, али не и равноправног писма.

Он је додао да се велика нетрпељивост исказује према Српској православној цркви у Црној Гори, која свакодневно постаје све већа.

Вуксановић је рекао да, смишљеном измјеном црногорских закона, коалиција на власти ради на штету српског народа и спором администрацијом гаси српске организације које раде на очувању српског националног, културног, језичког и вјерског идентитета, с посебним освртом на српске медије.

На састанку је било ријечи и о подршци Владе Србије српском народу кроз куповину "Српске куће", за коју су издвојена три милиона евра из буџета Србије, а која још није у функцији остваривања предвиђених активности.

Чланови Одбора рекли су да ће пренијети Влади Србије поруку и забринутост Конференције Срба из региона и да ће инструментима који су им на располагању подржати Српски национални савјет у Црној Гори.

Састанку су присуствовали и Љубомир Алексов и Вера Пејић Сутор, представници Срба из Мађарске, који су истакли да српска национална заједница у тој земљи остварује сва права загарантована националним мањинама.

Алексов је навео да је у протеклих неколико година српска заједница у Мађарској знатно узнапредовала и да има своје културне, научне и вјерске институције.

Чланови Одбора истакли су да српска заједница у Мађарској може да користи као примјер добре праксе и модела којим се могу водити и Срби из земаља региона.