latinica  ћирилица
17/07/2018 |  17:00 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Одакле нам долази највише гостију и шта им нудимо?

Љетна туристичка сезона у Републици Српској у пуном је јеку, поручују из Туристичке организације Српске.

Требиње се показало као једна од најпожељнијих простора у Српској, због чега се у срцу Херцеговине тражи и смјештај више. Туристи су мишљења да имамо богате природне ресурсе, у које је потребно више улагати.

Авантуристички, адреналински, бањски, вјерски, а свакако и фестивалски туризам оно је због чега се Република Српска све чешће мапира на карти туриста који су жељни мира и природног окружења.

Према подацима Завода за статистику Српске, Република Српска у првих пет мјесеци ове године биљежи више од 145.000 долазака и око 366.000 ноћења. Посебно је повећан број долазака гостију из Њемачке, и то у односу на прошлу и претпрошлу годину за 77 одсто.

Најоданији су нам гости из земаља региона, али и Македоније, Турске, Аустрије, Њемачке, Италије и земаља Бенелукса.

Стојан Матавуљ из Хрватске посјетио је Вишеград и Андрићград.

"Ово је стварно врло укусно уређено, помијешани стилови медитерански, оријентални, нешто прекрасно. Вриједи видјети", истиче Стојан.

Анита из Словеније одушевљена је Требињем.

"Красно мјесто. Врло лијепо. Први пут сам ту", каже Анита.

Радован из Србије који је обишао Требиње истиче да је природа прелијепа, али језера која смо обишли, нису баш била довољно уређена.

Једна посјетитељка која је обишла Бањалуку каже да је чула да много народа долази овамо. Предлаже градњу још хотела, јер је град прелијеп.

И баш тако. Смјештајних капацитета често мањка, посебно у срцу Херцеговине. Слична ситуација је и са Бањалуком за вријеме одржавања музичких и других фестивала, због којих је овај град младима све атрактивнији.

"Српска је земља која је недовољно истражена и као таква веома туристички атрактивна. Посебно се издваја Бањалука, Вишеград, Требиње, Јахорина", наводи Дијана Ђуричић из Туристичке организације Републике Српске.

Милан Стојак, директор хотела "Јелена" Бањалука каже да срећа у несрећи, зависи како се узме, што немају туристе из арапских земља.

"Они су се показали као изразито тешки. Колико сам чуо и са Кинезима ништа није боље", рекао је Стојак.

Ријеке, језера и планине, културно-историјска насљеђа, богата гастрономска понуда, повољне цијене, али и срдачност наших домаћина, главни су нам адути, у које је потребно много више улагати.