latinica  ћирилица
18/07/2018 |  14:49 | Аутор: СРНА

Анђелковић: Београд да одмах реагује на директну провокацију

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић оцијенио је да позив Бошњачког националног вијећа упућен министру спољних послова самопроглашеног Косова Беџету Пацолију да посјети Нови Пазар и још неколико општина у Рашкој области представља директну провокацију Србији на коју држава треба одмах да реагује.
Драгомир Анђелковић - Фото: РТРС
Драгомир АнђелковићФото: РТРС

Анђелковић је за Срну рекао да мањинско вијеће треба да се бави мањинским питањима, а не да у посјету дијелу Србије, који Бошњаци називају Санџаком и у којем претендују да успоставе неку своју аутономију, позивају неког попут Пацолија.

"Држава Србија врло јасно треба да стави до знања да ће самозвани косовски министар спољних послова бити спречен да обави такву посету, односно да држава стави до знања да ће сваки вид сепаратизма у Рашкој области сузбити на начин као што би то урадила свака озбиљна земља", навео је Анђелковић.

Он је нагласио да не постоји механизам да чланови Бошњачког националног вијећа буду санкционисани због позива који су упутили Пацолију, али да постоји могућност да Београд морално реагује јер већина Бошњака није за екстремизам и треба скренути пажњу грађанима Рашке области исламске вјероисповијести да такви лидери њих гурају у несрећу, као и да им нису потребни сукоби.

Анђелковић је оцијенио да је ријеч о озбиљној политичкој игри Бошњака пред изборе бошњачких вијећа.

"Та игра је у овој фази више маркетиншка него са директним политичким значајем јер се спремају избори за бошњачка већа, па је то једна врста у борби у екстремизму међу разним бошњачким факторима, али такве игре сутра могу да прерасту у нешто друго - у семе сепаратизма и немира у Рашкој области. Тако да држава на овакву врсту провокације одмах треба да реагује", рекао је Анђелковић.

Информацију да је Бошњачко национално вијеће позвало замјеника премијера самопроглашеног Косова Беџета Пацолија да 21. и 22. јула посјети Рашку област објавио је приштински "Кљан Косова", а пренио "Спутњик".

Пацоли је у одговору за "Кљан Косова" рекао да ће ићи у Нови Пазар уколико му српске власти дају дозволу.