latinica  ћирилица
18/07/2018 |  18:42 ⇒ 19/07/2018 | 10:03 | Аутор: РТРС

Избори се ближе, а бх. администрација буја

Избори се ближе, а бх. администрација буја. Предизборна запошљавања одавно не изненађују никога, као ни ухљебљења бројних савјетника министара у Савјету министара, која увелико трају.

Да којим случајем на бх. нивоу у пракси заживе страначка декларативна опредјељења о европским и демократским стандардима, онда би у изборној години било запошљавано само тамо гдје је то заиста неопходно. Међутим, у БиХ, конкурси, и јавни и интерни, убрзано се расписују, а запошљавање постаје предизборни плијен за институције власти.

- Врло је чудно како се увијек искаже потреба за одређеним радним мјестима, често врло атрактивним и добро плаћеним, баш у изборним годинама када запошљавања уопште не би требало бити, осим на приоритетним радним мјестима - каже Ивица Ћавар, Центри цивилних иницијатива.

Припреме за предизборна запошљавања, додаје Ћавар, обављају се током цијелог мандата, а реализују у другој половини или баш у изборној години, што је политичким странкама најпрофитабилније.

На сајту Агенције за државну службу БиХ тренутно је отворено седам конкурса, 30 их је у поступку, 40-ак завршено у првој половини године. Међу њима и они министарства иностраних послова, безбједности, спољне трговине, на чијем су челу кадрови из Републике Српске.

И Игор Црнадак и Мирко Шаровић у изјавама зa Срну одбацили су наводе о страначим запошљавањима и ухљебљењима.

Међутим, Душанка Мајкић из СНСД истиче да је видљиво да се пред крај мандата води беспоштедна борба, како би се што већи број савјетника министара увео у стални радни однос у бх. институцијама.

- Овдје поново долази до изражаја највеће ангажовање министра Мирка Шаровића који је прописно ухљебио неколико бивших савјетника. Тако је, на примјер, Драган Шојић именован за директора у Служби за заједничке послове, а Саво Крунић и Мира Михајловић за шефове одсјека у Шаровићевом кабинету - истиче Мајкићева.

Листа савјетника који напрасно постају директори, шефови или помоћници министара много је дужа. Александар Голијанин из Министарства иностраних послова именован је за директора Агенције за надзор над тржиштем, некадашњи савјетник из министарства цивилних послова Небојша Шврака је в.д. директора Фонда за повратак.

Мајкићева је увјерена да ће се овакво запошљавање наставити, без обзира на то што се повећава дозвољени ниво и што се за сваку позицију треба тражити одобрење Савјета министара. Очигледно је, истиче, да на овом плану нема проблема међу коалиционим партнерима на нивоу БиХ.