latinica  ћирилица
18/07/2018 |  20:04 | Аутор: РТРС

Сви рекорди Мундијала у Русији!

Поред друге титуле фудбалске репрезентације Француске, највеће фудбалско такмичење одржано у Русији обиљежили су разни рекорди – по броју аутоголова, досуђених једанаестераца, постигнутих голова током надокнаде времена, пасова које је једна екипа остварила током меча...
Свјетско првенство у фудбалу 2018.  (Фото: Sputnik / Vladimir Pesnya) -
Свјетско првенство у фудбалу 2018. (Фото: Sputnik / Vladimir Pesnya)

Управо завршен Мундијал у Русији остаће запамћен као препун обрта и разних рекорда.

На Мундијалу је досуђено чак 29 пенала. Ударац Антоана Гризмана била је последња најстрожа казна на првенству.

Дванаест фудбалера имало је ту несрећу да затресу мрежу сопствене репрезентације. Најмалерознији од свих сигурнио је Хрват Марио Манџукић, који је омогућио "триколорима" да поведу у великом финалу. У Русији 2018. било је чак двапут више аутоголова у односу на претходног рекордера, Француску 1998. године, када их је био шест.

Двадесет три гола постигнута су у надокнади времена, што чини 15 одсто од укупног броја голова. Највише користи од надоканаде времена имао је Бразил, који је у мечу другог кола Групе Е против Костарике постигао голове у 91. и 97. минуту.

Због употребе ВАР технологије, дужина надокнаде значајно је порасла и просјечно је трајала пет минута.

Четири меча су завршена шутирањем пенала – три утакмице осмине финала Шпанија – Русија, Хрватска – Данска, Колумбија – Енглеска, као и утакмица четвртфинала Русија – Хрватска, чиме је изједначен претходни рекорд.

Хрватска репрезентација је прва у историји СП која је прошла три фазе елиминације послије продужетака и пенала (Данска и Русија послије пенала, Енглеска савладана у продужецима).

"Црвена фурија" забиљежила је 1.029 додавања на мечу са Русијом, што се показало јаловим будући да је "зборнаја команда" прошла у четвртфинале на пенале.

Фудбалери Француске у финалној утакмици имали су свега 39 одсто посједа лопте, што их није спречило да постигну четири гола. Никада до сада се није десило да свјетски првак тако мало времена има контакт са лоптом.

Још један куриозитет је чињеница да трио великана (Бразил, Аргентина, Њемачка) са укупно 11 титула првака свијета није дошао до полуфинала.

Белгијски врсни везњак Еден Азар на четвртфиналној утакмици против Бразила забиљежио је десет успјешних дриблинга из истог броја покушаја.
Француски тинејџер Килијан Мбапе заблистао је у неколико категорија – најмлађи француски играч на утакмици и стријелац у финалу великог свјетског такмичења као и нападач са највише успјешних дриблинга на Свјетском првенству (32).

Египатски голман Есам ел Хадари (45) најстарији је учесник утакмице Мундијала.

Мексиканцу Рафаелу Маркезу наступ у Русији било је пето Свјетско првенство, чиме се придружио свом земљаку Антонију Карбалу, Нијемцу Лотару Матеусу и Италијану Ђанлуиђију Буфону. 

На Мундијалу у Русији арбитар из Узбекистана Равшан Ирматов судио је на двије утакмице у Русији, од укупно једанаест мечева на којима је дијелио правду на свјетским првенствима. Дебитовао је 2010. године у Јужноафричкој Републици.