latinica  ћирилица
19/07/2018 |  12:42 | Аутор: РТРС

Абазовић: За шест мјесеци евидентирано 307 илегалних миграната

На подручју Полицијске управе Зворник у првих пола године евидентирано је 307 лица за која се сумња да су илегално прешла границу, изјавио је данас начелник ове управе Горан Абазовић.
Мигранти - Фото: РТРС
МигрантиФото: РТРС

Абазовић је на конференцији за новинаре прецизирао да је у јануару регистровано 18 илегалних лица, у фебруару 74, у марту 33, априлу 110, у мају 39 и у јуну 33 лица.

Он је нагласио да је Полицијској управи Зворник, у складу са Споразумом о пружању помоћи и оперативној сарадњи у надзору границе, Министарство унутрашњих послова Републике Српске уступило одређени број припадника других полицијских управа, чији је задатак сарадња са Јединицом граничне полиције Зворник у спречавању илегалних прелазака миграната преко границе из Србије.

Абазовић је навео да је то дало одређене резултате јер је смањен број илегалних прелазака на контролисаном подручју, али је њихово тежиште прешло на друга гранична подручја.

Према његовим ријечима, Полицијска управа Зворник је свакодневно у контакту са Јединицом граничне службе Зворник и Службом за послове са странцима, Теренска канцеларија Бијељина, с циљем што ефикаснијег проналажења и рјешавања статуса лица која илегално улазе на ово подручје.

Абазовић је појаснио да мигранти који буду пронађени у граничном појасу од 10 километара буду предати Граничној полицији БиХ, а када буду откривени дубље у унутрашњости, буду предати Служби за послове са странцима, Теренска канцеларија Бијељина.

Он је додао да је стање безбједности на оперативном подручју Полицијске управе Зворник стабилно и задовољавајуће са повољним безбједносним амбијентом јер није било догађаја који би могли изазвати узнмиривање јавности и грађана.

Начелник Сектора криминалистичке полиције у Полицијској управи Зворник Младен Савић рекао је да је прва половина ове године карактеристична по томе што је на подручју ове управе смањен број кривичних дјела у свим областима, те да је висок коефицијент укупне разријешености и откривености кривичних дјела по непознатом извршиоцу.

"У првих шест мјесеци ове године евидентирано 355 кривичних дјела, што је за 19,7 одсто мање него у истом периоду 2017. године", рекао је Савић.

Он је додао да је због извршења ових кривичних дјела надлежним тужилаштвима поднесено 319 извјештаја против 319 лица, међу којима је било 100 повратника у извршењу кривичних дјела и 12 малољетника.

Истичући да је било највише кривичних дјела из области општег криминалитета, односно 307, што је за 18,6 одсто мање него у истом периоду прошле године, Савић је рекао да су од ових 307 кривиних дјела, 146 извршила непозната лица, док је разријешено 78,2 одсто.

"Материјална штета причињена овим кривичним дјелима износи 253.283 КМ, и нешто је мања у односу на исти период прошле године", рекао је Савић.

Инспектор У Сектору полиције Раденко Борић рекао је да је у шестомјесечном периоду регистровано 289 саобраћајних нездгода, од којих су 83 са повријеђеним лицима, односно 26 са тешко повријеђеним, и 56 са лакше повријеђеним, док је једна саобраћајна несрећа била са погинулим лицем.

"У првих шест мјесеци ове године број саобраћајних незгода са погинулим лицима је мањи за 80 одсто, у односу на исти период 2017. године, када је регистровано пет саобраћајних несрећа са пет погинулих лица", рекао је Борић.

Он је нагласио да је у овом периоду контролисано 18.998 возила и возача, евидентирано 11.026 прекршаја, издата 10.523 прекршајна налога, те из саобраћаја искључено 170 возила.

Борић је истакао да су из саобраћаја искључена 622 возача, од којих је 495 возило под дејством алкохола, док су 73 лица управљала возилом прије стицања права на вожњу, односно управљала возилом без положеног возачког испита.