latinica  ћирилица
19/07/2018 |  15:48 ⇒ 18:56 | Аутор: РТРС

Х. Пијесак: Отворена Пета ревија руског филма

У Хан Пијеску је отворена Пета ревија руског филма на којој ће до 20. јула бити приказана три филма - документарног, репортажног и туристичког жанра.

Филм најкомуникативнији културни облик, па је важно да се људи са ових простора упознају са Русијом коју памте, али и са данашњом. Русија је међу пет најразвијенијих земаља свијета.

"Мој задатак је да као аутор овог пројекта организујем ревију руског филма и да остварим неке контакте који ће се развијати у будућности између сваке локалне заједнице и Руске федерације", каже Жељко Стојановић, аутор пројекта "Ревија Руског филма".

"Ово је промоција руске културе, руског живота начина и наших капацитета и могућности што је занимљиво за сваког да погледа", истиче Петар Фролов, замјеник амбасадора Русије у БиХ.

Ова ревија има велики значај за Хан Пијесак, због тога се и пети пут одржава у овој општини.

Осим кулутрних вриједности, састанак који је одржан пред ову ревију могао би да буде нови замајац у развоју привреде.

"Имали смо састанак, гдје смо се договарали о неким билатералним састанцима и доласку руских инвеститора да погледају наше индустријске капацитете и да виде да ли су заинтересовани за сарадњу", истиче Владо Остојић, начелник општине Хан Пијесак.

Филмови који су приказани говоре о Москви каква је некада била и каква је данас, о Санкт Петербургу и о његовим предграђима и о Ермитажу који је у трци за најбољи музеј на свијету са шест милиона експоната.